MF DNES

Zemřel prezident George H. W. Bush

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Vyhrál studenou válku Ve věku 94 let zemřel prezident Spojených států z let 1989 až 1993 George Bush starší, který se podílel na konci studené války. V noci na sobotu to oznámil jeho syn George W. Bush, který byl prezidente­m v letech 2001 až 2009. Pohřeb bude mít ve washington­ské katedrále.

WASHINGTON Georgi Bushovi staršímu může většina smrtelníků jenom závidět.

Během svého bohatého života byl totiž skoro vším a také u všeho, když se psaly „velké“dějiny.

Ostatně, vždyť se také dožil nejvyššího věku ze všech prezidentů USA – 94 let a 171 dní.

Své zemi sloužil jako válečný pilot, poslanec, velvyslane­c u Spojených národů i v Číně, šéf zpravodajs­ké služby CIA, viceprezid­ent a nakonec usedl i v Bílém domě. A to zdaleka nejde o vyčerpávaj­ící výčet.

Výrazně se zasadil o skončení studené války.

A jen tak mimochodem – George Bush starší byl také historicky prvním americkým prezidente­m, který vstoupil na území Českoslove­nska. Stalo se tak 17. listopadu 1990, přesně rok po pádu komunismu. Na pražském Václavském náměstí mu tehdy aplaudoval­o na sto tisíc lidí.

I když nikdo není bez poskvrnky – a platí to i o Georgi Bushovi starším. V prostředí vysoké politiky vždy působil jako klidná síla ve velice turbulentn­ích časech. Nejčastějš­ím výrazem, který včera padal při kondolencí­ch světových státníků, bylo slovo „gentleman“.

To svědčí o mnohém.

Není proto divu, že Ameriky se jeho úmrtí tak dotklo.

Den státního smutku

Proto i Donald Trump, který s rodinou Bushových nijak zázračně nevycházel, zrušil z úcty k němu tiskovou konferenci na summitu G20.

Trump vyhlásil na středu 5. prosince den státního smutku a nařídil, aby všechny státní úřady zůstaly ten den kvůli památce zesnulého expreziden­ta zavřené. Týká se to třeba i newyorské akciové burzy. Vlajky před vládními budovami ve Spojených státech i v zahraničí zůstanou po dobu třiceti dnů stažené na půl žerdi. Trump přijede i na státní pohřeb do washington­ské katedrály.

George Bush starší si i po odchodu z Bílého domu dovedl užívat života, pokud mu zdraví dovolilo. Rybařil, ale také skákal s padákem a věnoval se charitě. Při oslavě svých 85. narozenin vzkázal všem seniorům: „Jen proto, že jste staří, nemusíte sedět a slintat někde v rohu. Jděte a užívejte si.“

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia