MF DNES

Hnutí ANO po případu Babiše jr. posílilo

- — Karel Hrubeš

První průzkum, jehož větší část se uskutečnil­a po kauze kolem údajného zavlečení premiérova syna Andreje Babiše mladšího na Krym, favorizuje hnutí ANO.

Případ, kvůli kterému Sněmovna hlasovala o nedůvěře pro Babišův kabinet, podle něj premiérovu hnutí pomohl.

Podle průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi by ANO vyhrálo volby se ziskem 32,5 procenta hlasů. Druhé místo by získali Piráti s devatenáct­i procenty. Oproti volbám by si tak polepšili o osm procent.

Třetí místo by obsadila ODS se 16 procenty.

Další strany už se pohybují kolem pětiprocen­tní hranice pro vstup do Sněmovny. Komunisté by podle průzkumu získali 6 procent, SPD a STAN pět a půl procenta. Sociální demokracie je podle průzkumu přesně na pětiprocen­tní hranici. Naopak za ní je KDU-ČSL se čtyřmi a půl procenty a TOP 09, která má o půl procenta méně.

Podpora na truc

Podle výzkumníků měla kauza kolem Babiše juniora vliv na rozhodován­í dotazovaný­ch. Avšak s opačným efektem, než se čekalo.

„Kauza měla opačný efekt, než někteří očekávali,“řekl České televizi k průzkumu Pavel Ranocha z Kantar CZ.

Podle něj mnozí respondent­i uvedli, že se jich dotkla „nechutná štvanice na premiéra a jeho rodinu a že by Babiše podpořili na truc“.

Průzkum proběhl mezi 885 lidmi mezi 3. a 25. listopadem. Jeho část tak proběhla ještě před vypuknutím celé kauzy. Reportáž, která případ kolem premiérova syna odstartova­la, vyšla 12. listopadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia