MF DNES

Ženy porodí v nemocnici, ale bez lékaře

- — Kristina Paulenková

PRAHA V pražské Nemocnici Na Bulovce vzniknou dva apartmány, kde budou moci ženy rodit pouze za pomoci porodní asistentky – tedy bez lékaře.

Výhodou je intimnější prostředí, kde bude moci rodička zůstat v okruhu rodiny. Lékař bude přivolán jen v případě komplikací. Vyhodnotit by to měla vždycky právě porodní asistentka.

„Považujeme za správné snažit se vyhovět maximu přání žen,“vysvětlil důvody vzniku centra přednosta Gynekologi­cko–porodnické kliniky na Bulovce Michal Zikán. Pokud se „porodní apartmány“osvědčí, mohly by se rozšířit i do dalších nemocnic. Lékaři si od jejich zřízení slibují hlavně to, že se pak zpátky do nemocnic vrátí i ženy, které by jinak rodily doma. Ty často měly špatné zkušenosti s klasickou porodnicí, třeba kvůli přístupu zdravotnic­kého personálu.

Přeměnu nevyužívan­ých prostor za porodními sály v apartmány bude nemocnice financovat z vlastních peněz. Se stavebními pracemi začne klinika po Novém roce a cena se bude zhruba rovnat rekonstruk­ci dvou bytů. V budoucnu by vedení kliniky rádo rozšířilo centrum na šest pokojů, ale na to zatím nemá peníze.

V souvislost­i se vznikem porodního centra také vzroste význam porodních asistentek. Proto porodníci chtějí, aby „porodní báby“měly jednu profesní komoru, která bude podobně jako lékařská komora ručit za jejich znalosti a zkušenosti.

Chránila by tak nejen matky, ale i samotné zdravotnic­e, když asistují například u domácího porodu. Dnes mají porodní asistentky spolky tři.

 ??  ?? Bez stresu Vznikne první porodní centrum. Ilustrační foto: MAFRA
Bez stresu Vznikne první porodní centrum. Ilustrační foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia