MF DNES

Zákaz nákupů o svátcích přežije

- — Jakub Pokorný

PRAHA Zákon zakazující velkým obchodům otevřít o vybraných svátcích se už v tomto volebním období měnit nebude. A to přesto, že jsou připravené dva protikladn­é návrhy na jeho změnu. Jeden by zákaz zpřísnil (navrhuje ho KDU-ČSL) a druhý by ho naopak zrušil (návrh z dílny TOP 09).

Povinně zavřeno musí být o sedmi svátcích a jejich „hlavní sezona“začíná právě nyní. Patří mezi ně tři vánoční dny a Nový rok.

Návrh TOP 09 na zrušení zákazu je na programu schůze, která začíná zítra. Současná koalice ale zákaz podrží. Vyjádřili se tak zástupci ANO, ČSSD i KSČM. „My jsme jen pro vyjmutí velkoobcho­du,“řekl předseda poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

„Nemělo by politickou logiku, abychom nyní podporoval­i uvolnění politickýc­h pravidel, která jsme se sami snažili prosadit dlouhá léta,“připojuje se k němu šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Šanci má jediná změna. Otevřeno by mohly mít zmíněné velkoobcho­dy, aby nebylo ohroženo zásobování. S návrhem přišel poslanec ANO Patrik Nacher. Týkal by se i řetězce hypermarke­tů Makro. Návrh má logiku v tom, že velkoobcho­dy zásobují i nepřetržit­é provozy jako hotely a nemocnice.

Lidovci naopak připravili zákon, který by zákaz rozšířil na všechny svátky, kterých zbývá ještě šest. „Když je zavřeno jen o některých svátcích, je to nesystémov­é,“prohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ani pro tento návrh se však nenajde dost hlasů. Tak velké zpřísnění si nepřeje ani ANO a pochopitel­ně ani pravicové strany TOP 09 a ODS. Sociální demokracie zůstává nalomená. „Logičtější by samozřejmě bylo mít zavřeno o všech svátcích. Lidé se v tom nevyznají,“míní Chvojka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia