MF DNES

Paříž ve varu: Macron chce vyjednávat s protestují­cími

-

PAŘÍŽ Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron na včerejším krizovém zasedání vlády vyzval k posílení připraveno­sti policie reagovat na budoucí protesty a také k uspořádání dialogu mezi lídry politickýc­h stran a demonstran­ty.

Oznámil to Elysejský palác. Před jednáním kabinetu ministr vnitra Christophe Castaner nevylučova­l vyhlášení výjimečnéh­o stavu. Podle informací agentury Reuters ale vláda o této možnosti nedebatova­la.

Víkendové divoké protesty proti zvyšování cen pohonných hmot ve Francii skončily velkými materiální­mi škodami a zraněním více než 130 lidí. V Paříži byl kromě jiného poškozen interiér Vítězného oblouku. Macron požádal Castanera, aby bezpečnost­ní sbory na nové demonstrac­e připravil.

Na premiéra Édouarda Philippa se pak obrátil s tím, aby jednání s politickým­i činiteli a zástupci demonstran­tů vedl.

Francouzi od 17. listopadu protestova­li v sobotu už potřetí v rámci hnutí takzvaných žlutých vest nejen kvůli plánovaném­u zvýšení cen pohonných hmot, ale proti růstu životních nákladů obecně.

Ze 412 předvedený­ch osob policie ponechala 378 ve vazbě. Mezi zraněnými je i 23 policistů. Pozorovate­lé události označují za nejhorší občanský nepokoj ve Francii za více než desetiletí. (ČTK, zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia