MF DNES

Si Ťin-pching a Trump vyhlásili příměří na 90 dnů

-

BUENOS AIRES Vůdcům dvou největších světových ekonomik, Donaldu Trumpovi a Si Ťin-pchingovi, se včera během setkání na okraj summitu G20 v Argentině podařilo alespoň dočasně zastavit obchodní válku, která v posledních měsících eskaluje.

Jejich večeře, jedno z nejdůležit­ějších setkání obou státníků vůbec, se u svíčkové a zeleninové­ho salátu s bazalkou neplánovan­ě protáhla na dvě a půl hodiny. Nebyla však zbytečná. Přinejmenš­ím přinesla pokrok v podobě devadesáti­denního příměří. Podle předběžné dohody nezačnou po 1. lednu 2019 platit žádná nová cla a vzájemné rozhovory obou stran budou pokračovat.

Podle Mezinárodn­ího měnového fondu obchodní válka vyvíjí tlak na hospodářsk­ý růst obou zemí. Washington letos uvalil cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 250 miliard dolarů (5,7 bilionu Kč).

Trump navíc opakovaně pohrozil zavedením cel na veškerý dovoz čínského zboží do USA, jehož hodnota v loňském roce činila více než 500 miliard dolarů.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodován­í se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictv­í amerických podniků. (kro)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia