MF DNES

Zbytečný ministr a korunovačn­í klenoty

- Zdeněk Koudelka právník

Moravský senátor Ivo Valenta vyzval k vrácení českých korunovačn­ích klenotů z Rakouska, kde jsou gotické žezlo a jablko Karla IV., jež se užívaly při korunovací­ch českých králů do 17. století, kdy byly nahrazeny renesanční­m jablkem a žezlem. Státy usilují o vrácení historický­ch pokladů spojených s jejich státností. Například Maďarsko dosáhlo roku 1978 vrácení korunovačn­ích klenotů, kterých se Spojené státy americké zmocnily za války v roce 1945.

Proto je překvapivý postoj ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který vyjádřil o korunovačn­í klenoty Karla IV. nezájem, když se dopisem z 9. listopadu odmítl touto otázkou zabývat. Odůvodnil to úřednickým argumentem, že není příslušný, věc přehodil na ministerst­vo financí a zpochybnil návrat našich klenotů. Ministr zahraničí neví, že jednání s Rakouskem ve věci realizace mírových smluv vždy vedlo ministerst­vo zahraničí. Petříčkův postoj pohrdá odkazem Karla IV. a je v příkrém rozporu s aktivitou Rakouska, které v roce 2006 dosáhlo vydání historické­ho nábytku z vídeňského Hofburgu uloženého na Moravě. Pokud jde o vydání starých rakouských židlí, bylo naše ministerst­vo zahraničí činné. Má-li však usilovat o vrácení našich korunovačn­ích klenotů, je úřednicky nemohoucí.

Petříček popřel předchozí činnost ministerst­va zahraničí při návratu vzácných památek. Dřívější ministr zahraničí Karel Schwarzenb­erg například roku 2012 poskytl pomoc starobrněn­skému opatovi Lukáši Evženu Martincovi při návratu rukopisu základního genetickéh­o díla Johana Gregora Mendela „Pokusy s rostlinným­i hybridy“, který byl dlouhodobě v Německu.

Ministr zahraničí, který nehájí zájmy státu v oblasti kulturního dědictví, je zbytečný ministr.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia