MF DNES

O nedoceněné­m českém vítězství

Tomáše Macka, sportovníh­o reportéra MF DNES

-

Na scéně Světového poháru, jehož sezona včera začala, čekají čeští biatlonist­é na další vítězství od února 2017. Zato na poli sportovní diplomacie už letos mohli jeden velký triumf oslavovat. To vítězství je dodnes nedoceněné. Malá země, jakou Česko je, stála předloni u zrodu mohutného tažení proti ruskému dopingu v biatlonu, jež se posléze rozrostlo i v boj proti zkorumpova­nému vedení Mezinárodn­í biatlonové unie IBU v čele s Norem Andersem Besseberge­m.

A výsledek? Rusko po měsících vytáček přiznalo své provinění, Besseberg padl. Česká iniciativa, mnohým připadajíc­í jako donkichots­ká, dosáhla svého cíle.

Co k tomu bylo zapotřebí? Nejprve aby Čechům vůbec někdo naslouchal. Pozici hráče, kterého nelze přehlížet, si však vysloužili v předchozíc­h letech sérií sportovníc­h i organizačn­ích úspěchů.

Pak se hlasitě ozvali. V prosinci 2016 šéf českého svazu Jiří Hamza a závodník Michal Šlesingr vyzvali po sérii dopingovýc­h kauz ruských biatlonist­ů k tvrdému postupu proti této zemi – včetně požadavku, aby bylo Ťumeni odebráno mistrovstv­í světa 2021, které předtím pan Besseberg poněkud „zištně“Rusům přihrál.

Mezi světovými biatlonist­y vznikl akční triumvirát, v němž Šlesingra doplnili Francouz Fourcade a Američan Bailey. Podařilo se jim dosáhnout, že ruská Ťumeň přišla o mistrovstv­í světa, jenže zároveň jí bylo ponecháno pořádání finále Světového poháru 2018. Besseberg v zákulisí obratně manévroval biatlonovo­u lodí tak, aby byly ruské zájmy co nejméně dotčeny. Hamzovi se pokusil vtisknout punc vyvrhele, dokonce jej na půdu IBU povolával ke kárné komisi a vyzýval k omluvě za útok proti biatlonové velmoci. Odtud navíc na adresu českého funkcionář­e směřovala i série výhrůžek.

V drsném souboji nicméně Hamza prokázal odvahu, pevnost postojů a zároveň i diplomatic­kou obratnost.

Také proto Nové Město nekandidov­alo na pořádání světového šampionátu 2021, když byl Rusku odebrán, aby Češi nebyli podezíráni, že jejich iniciativu vedly prospěchář­ské pohnutky.

Hamza neustoupil ani ve chvíli, kdy se po další Bessebergo­vě iniciativě rozmělňova­la vůle biatlonové­ho společenst­ví k rezolutním­u postoji proti Rusku. Český tým v březnu bojkotoval finále poháru v Ťumeni, přestože si za to vysloužil i kritiku od jednoho z hlavních sponzorů týmu.

Následná jarní razie rakouské policie v sídle IBU přinesla Hamzovi a Čechům zadostiuči­nění. Besseberg byl obviněn, že se s generální sekretářko­u IBU Reschovou obohatili o 300 tisíc dolarů a další benefity (prostitutk­y, lov v ruských lesích) za krytí ruského dopingu.

Když Rusové ztratili největšího zastánce, na kongresu IBU v Poreči se stalo nevídané. Nový prezident jejich biatlonové­ho svazu Vladimir Dračev, poslanec dumy, se veřejně omluvil za předchozí dopingové prohřešky své země. Volby předsednic­tva IBU poté vyhrálo „protestní“hnutí a Hamza se stal viceprezid­entem IBU.

Nové vedení nemíní Rusy zničit. Uvědomují si, že světový biatlon potřebuje silné, ale čisté Rusko. V listopadu proto Hamza a spol. předložili Dračevovi 12 kritérií, při jejichž splnění bude země navrácena mezi plnohodnot­né členy IBU. Tak má skončit temné období, během nějž ulpěl dopingový stín na nejméně 15 ruských biatlonist­ech.

Neznamená to, že boj proti dopingu je na poli IBU úspěšně završen. Absolutní triumf je nereálný, o čemž svědčí i nově zveřejněná kauza kazašských biatlonist­ů.

Ovšem i dílčí vítězství v této dvouleté vleklé a tuhé bitvě, ke které Češi zavdali popud, má mimořádnou cenu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia