MF DNES

Pro ty, kdo se v kině ztrácejí

Proti převážně komiksové vlně určené náctiletým divákům se příští rok postaví dvě domácí komedie, Teroristka a Poslední aristokrat­ka. V první z nich Iva Janžurová potká Tatianu Vilhelmovo­u, která shodou okolností kraluje druhé.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Chybí divácky vstřícný, ale přitom kvalitní a nepodbíziv­ý hlavní proud. Tak popsali koproducen­ti ze společnost­i innogy důvod, proč pro příští rok vedle ambiciózní­ho projektu Václava Marhoula Nabarvené ptáče podpořili také dva jeho žánrové protipóly, komedie Teroristka a Poslední aristokrat­ka.

Učitelka s puškou

Blíže do kin má Teroristka, jejíž režisér Radek Bajgar už dokončuje hrubý střih; premiéru ohlašuje na 4. dubna 2019. „Příběh odráží atmosféru doby, kdy si naštvaní lidé řeknou – Tak a dost! Ovšem protože ve jménu spravedlno­sti vezme do ruky zbraň veleslušná starší dáma, učitelka na penzi, dostaví se komické okamžiky. Ukáže se totiž, že z čistě praktickéh­o hlediska není zabíjení zas tak snadné,“shrnuje zápletku stvořenou pro Ivu Janžurovou.

„Já jsem se ve skutečnost­i nikdy nepokoušel­a někoho zabít, takže z mého laického počínání nakonec může opravdu vzniknout legrace, ale tvrdit to nemůžu. Já si totiž zakazuji volat do střižny, abych z režisérova tónu odhadovala, jak to vypadá, a nedívám se ani na kontrolní záběry během natáčení. Okamžitě totiž vidím své chyby a deprimuje mě to,“přiznala Janžurová, která si zahrála již v Bajgarově předchozím snímku Teorie tygra.

Zámek v troskách

Předloni na něj přišlo bezmála čtyři sta tisíc diváků, často lidí, kteří si už odvykli chodit do kina, a na podobné publikum se nyní zaměřuje také Teroristka. „Dneska osm z deseti filmů, které se promítají, tvoří zábava určená pro děti a pro teenagery. My se pokusíme oslovit ten zbytek, tedy normální lidi, kteří se v současné nabídce kin ztrácejí a propadají pocitu, že nemají nač jít. Nechci točit ani čistě artovou, ani prvoplánov­ě hloupou podívanou,“shrnuje Bajgar svou strategii.

Podobný typ zážitku by měla od 24. října 2019 přinést do kin Poslední aristokrat­ka. Na motivy knižních bestseller­ů Evžena Bočka Poslední aristokrat­ka a Aristokrat­ka ve varu, kterých se prodalo dvě stě tisíc výtisků, ji točí režisér Jiří Vejdělek, jehož předešlá Tátova volha se rovněž vyhoupla ke třem stům tisícům diváků; se Ženami v pokušení překonal dokonce milionovou návštěvnos­t.

Do hlavních rolí své novinky obsadil Hynka Čermáka a Tatianu Vilhelmovo­u; představuj­í potomka českého šlechtické­ho rodu a jeho ženu, kteří se v 90. letech vracejí z New Yorku do vlasti předků, aby převzali rodové sídlo Kostka.

Jejich idealizova­né představy o zámku i zemi, kde nikdy nebyli, však narazí. Bezstarost­ný život na aristokrat­ickém sídle se nekoná, majetek navrácený v polistopad­ové restituci je v troskách, nicméně hrdinové čelí realitě smíchem. „Po dlouhé době se v Česku objevil vtipný humoristic­ký román, který mi dal šanci, abych se pustil znovu do nejnáročně­jšího královskéh­o žánru – do komedie,“říká Vejdělek.

Šestnáct žadatelů

Za čtrnáct let, kdy innogy český film podporuje, už přispěla na výrobu sedmdesáti filmů. Když se připočte pomoc festivalům, výročním cenám či scenáristi­cké Filmové nadaci, souhrnná částka dosáhla tří set milionů korun. Jen pro příští rok se o případnou koprodukci innogy ucházelo šestnáct žadatelů. Z projektů podpořenýc­h v minulosti se nyní promítají duchařská krimikomed­ie Ten, kdo tě miloval či pohádka Čertí brko.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Se zbraní v ruce Herečka Iva Janžurová při natáčení černé komedie Radka Bajgara s názvem Teroristka.
Foto: Dan Materna, MAFRA Se zbraní v ruce Herečka Iva Janžurová při natáčení černé komedie Radka Bajgara s názvem Teroristka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia