MF DNES

Vánoce jsou zlatý důl, vědí dobře muzikanti

- Redaktor MF DNES

Václav Hnátek

Jako každý rok začaly i letos zhruba souběžně s vánoční výzdobou obchodních domů vycházet svátečně laděné desky.

Vede Clapton

Prim pravděpodo­bně hraje album Happy Xmas od Erica Claptona, protože kdo slyšel taneční elektro verzi Rolniček, kterou slavný kytarista věnoval památce zesnulého DJ Aviciiho, nebude chtít na Štědrý večer u stromku poslouchat nic jiného. Dokud jej tradičněji založení příbuzní nevykážou s mísou bramborové­ho salátu do kumbálu.

John Legend už dříve hostoval na vánočním albu zpěvačky Mariah Carey, nyní vydává vlastní pod názvem A Legendary Christmas. Deska obsahuje směs coverů a nových písní a pěvecky na ni přispěl i Stevie Wonder. Britský zpěvák Engelbert Humperdinc­k už sváteční album ve své diskografi­i má, desku A Merry Christmas with Engelbert Humperdinc­k z roku 1980 letos následují Warmest Christmas Wishes.

Chybět nebudou ani dámské hlasy. Poprvé do vánočního žánru přispívá britská zpěvačka Jessie J. This Christmas Day nabízí klasiku jako Silent Night, White Christmas nebo Jingle Bell Rock, ale titulní píseň je nová a autorská.

Od Chinaski po Slzu

Diana Ross vrhla na trh desku, která původně vyšla už v roce 1994, ale nyní nebyla dostupná. Album Wonderful Christmas Time dostalo název podle písně Paula McCartneyh­o, ale zní tu i skladby jako Ave Maria, Let it Snow či Amazing Grace.

Na domácí scéně se může vánoční deskou s orchestrem pochlubit zpěvák Martin Chodúr. Jeho Hallelujah představuj­e jak titulní píseň od Leonarda Cohena, tak Adeste fideles s českým textem nebo tuzemskou koledu Pásli ovce Valaši.

Vedle celých alb stojí za zmínku i samostatné vánoční songy, byť jejich kvalita bývá často poplatná partnerstv­í s adventem posedlými obchody, a tedy úporné snaze o komerční úspěch. Pro zjednoduše­ní zůstaňme u tuzemských interpretů. Tentokrát do tradičního žánru přispěli Chinaski spolu s Katarínou Knechtovou s Milióóóny přání. Jako svého druhu parodii původní Lhůty záruční přepsal Xindl X vlastní text pro kapelu Slza do podoby Lhůty vánoční.

Největší legrace

Na strunu humoru brnkají Matěj Belko a Petr Šťastný se svým youtubovým pořadem Kumšt. Po návodech, jak se stát úspěšným hitmakerem ve všemožných žánrech, přišli aktuálně samozřejmě i s tím, jak řádně podojit takový zlatý důl, jako jsou Vánoce. Větší legraci už o adventu nezažijeme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia