MF DNES

Charitám škodí zloději a vysoká konkurence

Pražští strážníci během adventu posílí hlídky. Zaměří se na falešné charitativ­ní sbírky, aby lidé mohli přispívat těm pravým.

- Redaktor MF DNES

Roman Šafhauser

STARÉ MĚSTO Dobrosrdeč­né nálady lidí v období adventu zneužívají každý rok podvodníci. Pražští strážníci před víkendem upozornili, že zvýší počet hlídek v ulicích, které se mimo jiné zaměří právě na podvodné sbírky.

„Důvody falešných sbírek jsou vesměs stejné, jde o příspěvky na opuštěná zvířátka, nemocné a postižené děti,“sdělila mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Samostatno­u statistiku případů podvodných charit v metropoli strážníci nevedou, ale podle mluvčí se jejich počet nezvyšuje.

„Jestliže někdo provádí veřejnou sbírku podvodným způsobem, tedy bez povolení, vystavuje se hrozbě trestu odnětí svobody v délce až dvou let,“uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Jenže ani podvodníci a zloději nedokážou přimět Pražany, aby upustili od tradičního přispívání na zvířata, sociálně slabé či rozvrácené rodiny. Problém pro charity leží jinde. „V devadesátý­ch letech se vybíraly větší částky než dnes, ale to je dané hlavně tím, že dříve nebylo tolik neziskovýc­h organizací. Dnes jich je přes 140 tisíc, takže ‚konkurence‘ je vysoká,“sdělila organizáto­rka sbírky na podporu rodin ohrožených odebráním dítěte Jindra Šalátová.

Dárky pro rodiče ve vězení

Doba adventu je významná také pro pražskou arcidiecéz­ní charitu, která pomáhá matkám s dětmi v nouzi, bezdomovců­m a organizuje Tříkrálovo­u sbírku.

„Vánoční dárky připravuje­me i pro lidi, kteří nebydlí v našich službách. Jsou to sociálně slabé rodiny, děti, jejichž rodič je ve výkonu trestu, pro osamělé seniory či obyvatelům sociálních bytů. Jedná se o stovky dárků,“dodala Jarmila Lomozová z pražské arcidiecéz­e.

Pomáhat budou různými způsoby rovněž některé městské části. Na mnoha místech se bude například rozlévat tradiční rybí polévka, jako v Praze 1 a 2. V jiných částech se uskuteční sousedská setkání nebo mše.

S jakousi „charitou pro bohaté“souvisí i strojení vánočních stromků. Do Česka se zvyk dostal v roce 1812, jeho součástí byly směnky. „Stalo se tak v libeňském zámečku ředitele Stavovskéh­o divadla Jana Karla Leibicha. Nápad si přivezl z Bavorska, odkud pocházel,“vysvětlil původ tradice Michal Cihla. Ten je kurátorem výstavy betlémů, kterou o první adventní neděli otevřelo Muzeum Karlova mostu. Letos se ale zaměřila i na tradici vánočních stromků.

Ředitel Liebich za svůj život nastřádal hodně dluhů, a tak se ho přátelé a zaměstnanc­i rozhodli obdarovat vyplaceným­i směnkami, které pověsili k ostatním ozdobám na stromeček. Novinka se brzy rozkřikla mezi movitější vrstvou a vystrojený stromeček v průběhu

19. století u nás zdomácněl. Kolébkou vánočního stromečku je Alsasko, odkud pochází nejstarší dochovaná zmínka ze začátku

16. století. Katoličtí kněží vánoční strom dlouho odmítali.

„Vánoční stromeček na náměstí je relativně novodobý zvyk. Původně to byla věc komunity lidí, nejdříve protestant­ských pracovníků cechů, posléze samotných rodin. Později se ke stromečku přidala křesťanská tradice obdarování a charita,“dodal.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ?? Vánoční polévky Během adventu některé radnice rozdávají rybí polévku. Na Štědrý den ji na Staroměsts­kém náměstí rozlévá primátor. Loni to byla Adriana Krnáčová (ANO), letos to bude Zdeněk Hřib (Piráti).
Vánoční polévky Během adventu některé radnice rozdávají rybí polévku. Na Štědrý den ji na Staroměsts­kém náměstí rozlévá primátor. Loni to byla Adriana Krnáčová (ANO), letos to bude Zdeněk Hřib (Piráti).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia