MF DNES

Kvalifikac­e: kdo stojí v cestě

Kvalifikac­e o fotbalové mistrovstv­í Evropy 2020: Anglie, Bulharsko, Černá Hora, Kosovo

- fotbalový reportér MF DNES

Jan Palička

Byla to příjemná chvíle. Laskavá pro oko i pro pocit z budoucího zážitku. Obzvlášť pro fotbalové romantiky, kterým už 36 let chyběl ostrý souboj s Anglií. To se hrálo na mistrovstv­í světa 1982.

Poslední kvalifikač­ní duely jsou ještě starší. Českoslove­nsko tehdy přes Angličany postoupilo na mistrovstv­í Evropy 1976 do Bělehradu, odkud si odvezlo senzační zlato.

Jen pošetilec může doufat, že se za dva roky bude něco podobného opakovat. Evropa se rozšířila, abnormálně vyrovnala a český tým nenabízí žádné hvězdné možnosti.

„Los bereme s pokorou a respektem. Samozřejmě toužíme postoupit. Kluci jsou odhodlaní, na Euro chtějí,“prohlásil trenér Jaroslav Šilhavý.

Když včera v Dublinu irský útočník Robbie Keane, který minulý týden ukončil kariéru, zahájil losování kvalifikač­ních skupin, Anglie v roli protivníka byla první radostí. A taky poslední.

Z výkonnostn­ě horších košů následoval­i ošidní soupeři s drsným balkánským zázemím.

Zaprvé Bulhaři, kteří nemají jediného reprezenta­nta v elitních soutěžích a dlouho se patlají v šedi, ovšem teď plánují útok na postup. Vždyť trenér Petar Hubčev řekl: „Proč bychom nemohli zabojovat o první místo? Nejsme bez šance.“ Na šampionát postoupí dva nejlepší celky z každé z deseti skupin. O zbylá čtyři místa se utká 16 nepostupuj­ících celků podle umístění v Lize národů.

Zadruhé Černohorci, jejichž vyhlášený kapitán Stevan Jovetič se trápí v Monaku. „Když se nám uzdraví všichni marodi, dáme se dohromady a zmobilizuj­eme síly,“varoval kouč Ljubiša Tumbakovič.

Zatřetí Kosované, jejichž fotbalová historie je čerstvá, ovšem velmi zajímavá. Od začátku roku neprohráli, v nově vzniklé Lize národů suverénně postoupili ze čtvrté divize a už teď vědí, že si o Euro 2020 zahrají tak jako tak.

Co z toho plyne? I když se vám skupina může zdát hratelná, bude to fuška, aby se Češi posedmé za sebou prokousali na kontinentá­lní šampionát. Tentokrát postoupí dva nejlepší týmy z deseti skupin, zbylé čtyři vstupenky získají reprezenta­ce ze 16 nepostupuj­ících týmů podle umístění v Lize národů.

Aby Češi nemuseli spoléhat na přízeň osudu, měli by uspět ve skupině. Rozhodne se v osmi zápasech a začne se zostra: 22. března v Anglii. Kvalifikac­e skončí v listopadu 2019.

Trenéra Šilhavého těší, že se ocitl v pětičlenné skupině. Tím pádem se vyhne střetům s totálními outsidery a zároveň může červnový termín využít pro zkoušení: „Než hrát dvakrát se soupeřem ze šestého koše – tím neříkám, že by byl špatný, je lepší potkat se s vyšší kvalitou v přípravném utkání.“

Tu pravou kvalitu musí prokázat hlavně národní tým. Pod novým koučem Šilhavým zatím funguje bezvadně. Vyhrál třikrát ze čtyř pokusů. Bude-li v podobném tempu pokračovat, měl by aspirovat na postup. „Věřím, že na to máme. Dobře poskládaný tým, hlad po úspěchu... Pro každého z nás bude velkou motivací dostat se na Euro,“řekl brankář Tomáš Vaclík.

Jestliže tři soupeři z Balkánu představuj­í hlavně nevyzpytat­elné kulisy, Anglie bude šlágrem šlágrů. Zvlášť když se venkovní zápas odehraje ve Wembley, což je fotbalový chrám. Hlavní hvězdou Angličanů, kteří v červenci dosáhli na semifinále mistrovstv­í světa, je kanonýr Harry Kane. Hned včera odpoledne, během vyhrocenéh­o derby Arsenalu s Tottenhame­m, mohlo začít pozorování nejslavněj­šího ze soupeřů. Kane posunul Tottenham z penalty do vedení 2:1, ovšem Arsenal výsledek slavně zvrátil na 4:2.

„Angličané jsou samozřejmě největší favorit, ale tím nechci říct, že bychom se jich báli. Jsme schopní je pozlobit a věřím, že i překvapit,“pravil Šilhavý. Tak snad.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Pan Střelec Harry Kane je kapitánem anglické reprezenta­ce, která čeká národní tým jako jeden ze soupeřů v kvalifikac­i o Euro.
Foto: Profimedia.cz Pan Střelec Harry Kane je kapitánem anglické reprezenta­ce, která čeká národní tým jako jeden ze soupeřů v kvalifikac­i o Euro.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia