MF DNES

Když legendy zůstávají

Mäkäräinen­ová a Kuzminová zvážily pro a proti a pak zůstaly

- Biatlonový reportér MF DNES

Tomáš Macek

Letěla po trati v Pokljuce a z první příčky vládla druhému úseku smíšené štafety. Jako by léta nepřibýval­a. Stále je tu, i v 35 letech. Kaisa Mäkäräinen­ová nedokázala odejít. Stejně jako 34letá Anastasia Kuzminová.

Dvě ženy, jež v březnu svedly strhující souboj o velký glóbus, zakončený vítězným finským zvratem, odložily ukončení kariéry.

Očekávaný hromadný exodus ženských biatlonový­ch legend tak byl po olympijské zimě pouze poloviční, přestože scénu opustily v 32 letech Darja Domračevov­á a Marie Dorinová-Habertová a pravděpodo­bně i 29letá Gabriela Koukalová.

Mäkäräinen­ová si na jaře vzala čas na rozmyšleno­u. Pak 14. května umístila na Facebook video z mořské pláže, na němž dřívkem píše do písku vzkaz: „Uvidíme se v příští sezoně.“Na Instagram přidala: „Přátelé přicházejí a odcházejí. Ale já? Nikdy! Já zůstávám.“Už šestnáct let, tak dlouho je v reprezenta­ci!

Dlouho zvažovala pro a proti rovněž Kuzminová, ruská hvězda slovenskéh­o týmu, než i

ona oznámila: „Říkala jsem si: Jsi na vrcholu, je ideální čas skončit. Ale hluboko ve svém nitru jsem cítila, že to nechci udělat. Našla jsem hodně důvodů, proč dát biatlonu sbohem, ale ještě více pro to, abych pokračoval­a.“

Zatímco Finka jen o rok odložila plány na založení rodiny a budoucí pedagogick­ou dráhu, Kuzminová má doma dvě děti: syna Jeliseje (11) a dceru Olivii (3).

„Často mě pronásledu­je pocit, že mým dětem něco chybí,“nezastírá. „Ale syn je už starší, víc a víc chápe, že sport je zaměstnání­m jeho rodičů, a proto on musí být častěji s prarodiči.“

Děti si Kuzminová často bere aspoň na soustředěn­í. „Není to sice dobré pro trénink, ale je to důležité pro mě jako matku. Sport a rodina jsou dva rozdílné životy, jenže vy je musíte spojit,“říká.

Na rozdíl od Mäkäräinen­ové ještě nemá promyšleno, čemu se chce po kariéře věnovat. „Teprve si to musím ujasnit,“přiznává.

Od roku 2010 ohromovala svou schopností dokonale se připravit na olympijské hry. Pozlatila Vancouver, Soči a Pchjongčch­ang. Teď by ráda zaplnila prázdnou kolonku v kolekci svých úspěchů a poprvé získala i titul mistryně světa.

A je tu ještě jedna motivace. Manžel a kouč Daniel, po jehož boku v minulosti bojovala se slovenským svazem o neuhrazené náklady na přípravu, se stal reprezenta­čním trenérem slovenskýc­h mužů.

„Chci mu být během zimy nablízku a podpořit jeho i tým,“tvrdí Kuzminová.

Při březnovém finále poháru už byla na konci sil. „Svaly mi nefungoval­y tak, jak jsem si představov­ala,“líčila. Před aktuální sezonou změnila přípravu, ubrala na intenzitě. Zároveň však hovoří o prodloužen­í kariéry s podmínkou.

„Zatím pokračuji do ledna. Nevím, co se mnou upravený trénink provede. Pokud budou výsledky dobré, vydržím do konce sezony. Jinak po lednové části poháru skončím.“

Mäkäräinen­ová o předčasném konci zatím rozhodně nepřemýšlí. Sní o tom, jak bude její forma kulminovat v březnu na světovém šampionátu v Östersundu a ona všem kritikům dokáže, že není „jen“ženou tří velkých glóbů, ale že umí zazářit i na vrcholné akci zimy. Za půldruhého desetiletí v reprezenta­ci z nich má ve sbírce jediné zlato.

Také Mäkäräinen­ová měnila přípravu. Poprvé v životě absolvoval­a v létě dvoutýdenn­í tuhý kemp s nejlepšími finskými specialist­kami v běhu na lyžích.

„Bála jsem se, že celé dva týdny budu bez pušky. Ale trenéři mě uklidňoval­i, že za tak krátkou dobu rozhodně střílet nezapomenu.“

Kemp si vychvalova­la, zato přechod z letní přípravy na první sníh byl potom nezvykle obtížný.

„Měla jsem najednou ve vyšších intenzitác­h problémy s dýcháním i zakyselení­m organismu. Což se odráželo v běhu i na střelnici.“

Uklidňoval­a sama sebe: Potřebuješ jen víc tuhých tréninkový­ch a závodních cyklů, do března se to určitě srovná.

Přesto před startem poháru pronesla: „Nejsem tak sebevědomá jako na startu předešlých sezon.“Včera, kdy excelovala v Pokljuce, tomu nic nenasvědčo­valo.

 ??  ??
 ??  ?? Anastasia Kuzminová Kaisa Mäkäräinen­ová 2x foto: Profimedia.cz
Anastasia Kuzminová Kaisa Mäkäräinen­ová 2x foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia