MF DNES

Ochutnávka dle Ester. Zase očekávejte neočekávan­é

Začátek sezony předvedla nejsledova­nější česká sportovkyn­ě stylový: utajená zlomenina i Top 10 ve sjezdu. Což u Ledecké nepřekvapí

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Byla to informace v režimu přísně tajné, určená výhradně pro její tým a nejbližší spolupraco­vníky. Navenek to vypadalo, že Ester Ledecká zahajuje poolympijs­kou sezonu v plné síle. Žertovala, jak ji pořadatele rozmazlují, že jí v kanadském Lake Louise rok od roku zlepšují hotelové apartmá. Ve skutečnost­i měla po operaci. Přesto zajela ve sjezdu Světového poháru svůj druhý nejlepší výsledek kariéry, obsadila 10. místo.

A takhle to s ní patrně bude pořád. Ester na svahu? Očekávejte neočekávat­elné.

„Jízda se mi líbila, mám radost. Ale pořád je na čem pracovat,“řekla Ledecká, což je pro ni typické, zcela spokojená nebývá ani po výhrách.

V pátek dojela na dělené 21. pozici, v sobotu rovněž ve sjezdu uzavřela Top 10. Včera se takovému umístění ani nepřiblíži­la: v prvním super-G ročníku, tedy disciplíně, ve které šokovala na olympiádě v Jižní Koreji zlatou medailí, skončila 27.

Rozruch vzbudila především zpráva o zlomenině záprstní kůstky (nikoli zápěstní, jak původně zaznělo). Ledecká musela na operaci do amerického Vailu, kde shodou náhod u její operace sloužil jako anesteziol­og otec lyžařské superhvězd­y Mikaely Shiffrinov­é. Ledecká tak kupí unikátní výsledky i kuriózní příběhy, vždyť zlatou jízdu v Pchjongčch­angu absolvoval­a s prasklou lyžařskou botou. Tehdy to však byl spíš detail na doplnění legendy a dobrý titulek: podle kouče Tomáše Banka jezdila ve starší obuvi úmyslně, neboť jí prostě seděla. Šlo pouze o shodu okolností, nikoli o zákeřnou překážku.

Příběh o utajované zlomenině je jiný, neboť Ledecké sebral čas na přípravu. „Po anestezii jsem si musela dát týden pauzu, pak jsem jezdila dlouho s dlahou. Na lyžích byl problém vymyslet dlahu tak, abych mohla držet hůlku,“uvedla.

Už od prvního závodního víkendu je zřejmé, že „zlatá Ester“dál táhne. Zároveň platí rozpor mezi očekáváním­i a realitou: pro jakéhokoli českého lyžaře a zvlášť lyžařku je

21. místo ve sjezdu velmi solidní a

10. místo prakticky snové, vždyť nejlépe byla loni v Lake Louise sedmá. Poprask kolem sněhové univerzálk­y je ovšem někdy až příliš velký, jako by snad měla dojíždět všude na stupních vítězů (je však obří rozdíl zvítězit jednou – a vítězit pořád).

„Mám ten nejlepší tým na světě. Doufám, že podobných výsledků bude co nejvíc,“povídala po svém druhém sjezdu v Kanadě.

Co ji čeká dál? Přelet do Evropy, kde se příští víkend může, ale nemusí představit na Světovém poháru ve Svatém Mořici; jasno zatím není. Stále totiž nemá otestovaná „prkna“a 13. a 15. prosince už na Ledeckou čeká snowboardo­vý dvojboj v italských střediscíc­h Carezza a Cortina d’Ampezzo.

Což bude úplně jiný příběh. Na lyžích pořád favoritky nahání, zato na snowboardu má hájit celistvost své vítězné říše. „Každá z nás má za cíl porazit Ester. To je pokaždé cool,“pronesla končící rakouská snowboardi­stka Ina Menschikov­á.

Následně si dojde pro triumf ve Sportovci roku; výsledky zatím nejsou známy, ale při její roli dvojnásobn­é olympijské šampionky ve dvou sportech by tomu mohl zabránit asi jen pád meteoritu na Prahu.

A pak? Pak se dají čekat další příběhy a la Ester. Jako tento víkend. Na sjezdovkác­h i mimo ně.

 ?? Foto: ČTK ?? Rozjela se Ester Ledecká při druhém sjezdu v Lake Louise.
Foto: ČTK Rozjela se Ester Ledecká při druhém sjezdu v Lake Louise.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia