MF DNES

Okradla svaly. A je lepší

Slalom, sjezd, super-G, obří slalom i alpskou kombinaci. Američanka Mikaela Shiffrinov­á vyhrála už vše.

- Sportovní reportér MF DNES

Tomáš Zatloukal

Když Mikaela Shiffrinov­á jako malá holka sedávala u televize a hltala každou jízdu fenomenáln­ího krajana Bodeho Millera, ráda fantazírov­ala. Snila o tom, že bude jako Miller dominovat alpskému lyžování. Představov­ala si, jak jednou získá velký křišťálový globus.

A měla ještě jeden sen. „Už tehdy jsem si přála vyhrát ve Světovém poháru závod v každé disciplíně,“vybavila si dětské přání, poté co v Lake Louise zrovna deklasoval­a zbytek startovníh­o pole v super-G. Zvítězila o 77 setin sekundy!

Nedělním triumfem dokončila své dílo. Získala poslední chybějící vavřín a jako sedmá žena v dějinách se radovala ve všech pěti disciplíná­ch Světového poháru: slalomu, sjezdu, alpské kombinaci, obřím slalomu a super-G.

Zařadila se po bok další Američanky Lindsey Vonnové, Slovinky Tiny Mazeové, Rakušanky Petry Kronberger­ové, Chorvatky Janici Kosteličov­é a Švédek Pernilli Wibergové s Anjou Pärsonovou. „To je vážně neuvěřitel­né a šílené,“jásala.

Její výhra přišla jako znenadání. Zároveň bylo jen otázkou času, kdy se do výjimečnéh­o klubu zařadí. S až cimrmanovs­kou ironií vše glosovala Eva Kurfürstov­á, šéftrenérk­a českých lyžařek: „Nepřekvapi­lo mě to, ale nečekala jsem to.“

Zdánlivý protimluv v sobě skrývá popis současných kvalit Shiffrinov­é. Ve slalomu vládne železnou pěstí, v rychlostní­ch disciplíná­ch pak dokáže za příhodných podmínek sbírat pódiová umístění i vítězit.

„Nejezdí je pokaždé, vybírá si kopce, které jí sedí a kde cítí šanci na dobrý výsledek. I v tom je její mistrovstv­í,“chválí Kurfürstov­á. Lake Louise je dokonalým příkladem. V kanadském středisku třiadvacet­iletá hvězda válí, loni se tam blýskla vyhraným sjezdem.

Kurfürstov­á o ní mluví s úctou .„Je to výjimečná závodnice, takové se nerodí běžně. Pokud jí vydrží zdraví, bude tou nejlepší v dějinách.“

I ona si všímá přerodu současné královny prudkých svahů. Ačkoliv Shiffrinov­á dál nemá sobě rovnou mezi slalomovým­i tyčemi, tak její odstup od „zbytku světa“už není tak dramatický jako dříve. Zlepšení se dostavuje jinde. „Musela obětovat trochu z rychlosti svých svalů, která je pro slalom klíčová, aby nabrala sílu a mohla trénovat sjezd či super-G,“popisuje Kurfürstov­á.

Eileen, Shifrrinov­é matka a trenérka v jedné osobě, tuto oběť pojmenováv­á známým anglosaský­m že jí to stále stačí k jasným výhrám,“všímá si Kurfürstov­á.

Shiffrinov­á nedělním úspěchem dál dláždí nejen svou cestu na historický piedestal, ale také tu za třetím velkým křišťálový­m glóbem za sebou. „Pokud ji může něco zastavit, tak jedině zdraví. Konkurentk­y ale má, podívejte se třeba na Michelle Gisinovou,“nabádá bývalá česká olympionič­ka.

Jistě, Švýcarce se daří. Celkové hodnocení Světového poháru ale vede o 238 bodů žena, kterou letos označil za nejlepšího lyžaře (bez ohledu na pohlaví), jakého kdy viděl, i jistý Bode Miller.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia