MF DNES

Slavia prohrávala, nervovala se. Ale náskok udržela

- Fotbalový reportér MF DNES

David Čermák

Už to vypadalo, že nečekanou ztrátou napodobí Spartu. Chvilku jim zatrnulo, že jejich náskok před druhou Plzní se smrskne.

Na jeden bod?

Na dva?

Kdepak, fotbalisté Slavie i po včerejšku vedou ligu o čtyři body. Ale aby si tuhle výhodu udrželi, pořádně se nadřeli. Vítězství 3:2 v Opavě je stálo víc sil než původně čekali. A také nervů!

„Diváky to muselo bavit, ale pro nás trenéry to bylo na infarkt,“odfrkl si trenér Jindřich Trpišovský v pozápasové­m televizním rozhovoru. „I proto jsem moc rád, že se k nám na konci přiklonilo štěstí.“

Jen štěstí by nestačilo, slávisté museli hodně zabrat. Do konce utkání zbývalo už jen něco přes půl hodiny, když se chytali za hlavu a sledovali, jak domácí kapitán Kuzmanovič před natřískaný­mi tribunami střílí gól na 2:1.

Hlavou jim mohlo probleskno­ut, že Opava od návratu z brněnského azylu doma neztratila ani bod.

A třeba naskočily i vzpomínky na čtvrteční nepodařený zápas Evropské ligy ve francouzsk­ém Bordeaux, který ukázal, že i dlouho suverénní Slavia má ještě na čem pracovat.

V Opavě se to potvrdilo, zároveň ale slávisté ukázali, že na prvním místě nejsou náhodou. Nejlépe ze všech si totiž dokážou poradit se zápasy, ve kterých se jim nedaří tak, jak jsou zvyklí.

Včera dokázali zabrat ve chvíli, kdy už to vypadalo, že jim definitivn­ě došla šťáva z povedené první poloviny sezony. Na opavský obrat ve skóre odpověděli dvěma góly během čtvrt hodiny, situaci jim navíc usnadnilo, že domácí zbytečně vyhrotili závěr zápasu.

Útočník Smola, do té doby výborný, si nechal dát dvě nesmyslné žluté karty, poslal spoluhráče do deseti a v oslabení Opavě došly síly.

„Neodpustit­elné. Tomáš je pro nás cenný hráč, ale tohle nezvládl,“zlobil se trenér Ivan Kopecký.

Do té doby klobouk dolů před tím, co jeho tým proti lídrovi předvedl.

Třeba veterán Zavadil. Vlasy nosí stažené do culíku, tvář má zarostlou, kolena oblepená tejpy... A včera vylepšil vlastní rekord: z penalty se trefil necelých pět měsíců před jednačtyři­cátinami, nikdo starší nikdy v lize gól nedal.

FK Jablonec FC Fastav Zlín

Právě vyrovnávac­í trefa Opavu výrazně nastartova­la. Ještě před poločasovo­u pauzou trefila břevno, na začátku druhé půle kralovala. O vedoucí trefu ji nejdřív připravil těsný ofsajd, ale diváci ožili a po chvíli přece jenom tým ke gólu dotlačili.

SFC Opava SK Slavia Praha

Domácím uškodilo, že neudrželi tempo ani nervy: v závěru Kayamba u postranní čáry dokonce ve snaze rychle získat míč shodil ze židle slávistick­ého asistenta Houšteckéh­o. Strkanice, která následoval­a, přibrzdila pokus Opavy o tlak, slávisté Fortuna liga si naopak už v klidu hlídali vítězství – a ještě mohli přidat pojistku, ale Stoch v nastaveném čase neproměnil penaltu.

Nervózní, ale zábavný zápas Slavia zvládla. A ukázala, proč jí právem patří první místo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia