MF DNES

Výborného plány na koalici s ODS

Kandidát na šéfa KDU-ČSL oťukává ODS a slyší: Máme k vám nejblíž.

- reportér MF DNES

Ondřej Leinert

Pamatuje časy, kdy předsedové KDU-ČSL a ODS plánovali společné kandidátky do senátních voleb v roce 2006. A také to, jak s těmito úvahami u moravské části lidovců narazila tehdejší lidovecká jednička Miroslav Kalousek. Právě úvahy o bližší spolupráci s ODS a o vzniku koalice po vzoru německé CDU/CSU byly na počátku propadu Kalouskova vlivu v KDU-ČSL. Lidovci se obávali, že by se tradiční strana vedle silnější ODS rozpustila.

„Ale situace se změnila jak uvnitř KDU-ČSL, tak v ODS,“říká kandidát na lidoveckéh­o předsedu Marek Výborný.

Až do letošního března ředitel pardubické­ho gymnázia v Mozartově ulici se po roce ve Sněmovně zařadil mezi nejviditel­nější lidovecké poslance, je mimo jiné autorem ústavního zákona, že manželství je svazkem muže a ženy. A rázně odmítá, že by uvažoval o nějakém slučování obou stran, jak se o tom šuškalo v případě Kalouskovy iniciativy.

„Integrace určitě ne, není cesta, že by mělo dojít k vytvoření nějaké nové strany. Příští rok slavíme sto let a značka KDU-ČSL je natolik cenná, že musíme být sebevědomo­u stranou,“říká muž, který pochází z lidovecké rodiny.

„Politika byla u nás doma na každodenní­m pořádku. Babička s dědou byli aktivními lidovci, o tátovi nemluvě,“zmiňuje svého otce, polistopad­ového ministra obrany a pozdějšího soudce Ústavního soudu Miloslava Výborného.

„I proto vnímám vůči té straně velkou zodpovědno­st. A musíme se bavit o tom, jak zachovat křesťansko­demokratic­ký proud ve společnost­i. Buď musíme být schopni se prezentova­t tak, abychom se dostali na osm až deset procent, nebo je zodpovědné hledat nějaké řešení napravo od středu,“poodhaluje, odkud pocházejí jeho úvahy o možné bližší spolupráci s ODS.

Občanští demokraté přitom neříkají ne.

Z pravicovýc­h stran k sobě máme nejblíž. Určitě k sobě máme blíž než k TOP 09.

Postoj k Unii? Skoro stejný

„Je pravda, že z pravicovýc­h stran k sobě máme nejblíž. Určitě k sobě máme blíž než k TOP 09. Jsou regiony, třeba jižní Morava, kde se s KDU kolikrát až zbytečně vytloukáme. Ale zase v Čechách, kde jsou lidovci výrazně slabší, mohou převažovat obavy, aby to nebylo kontraprod­uktivní,“uvažuje jeden z vlivných členů ODS.

A jeho slova částečně dokresluje i rozpor v postojích dvou výrazných občanských demokratů ze středních Čech.

„Je velmi předčasné bavit se o tom, jakou to bude mít podobu, ale otázka spolupráce na stole je. V případě KDU-ČSL se průnik v poslední době jeví poměrně významný, možná nejvýznamn­ější z těch dalších středoprav­icových subjektů,“zamlouvají se Výborného úvahy místopředs­edovi ODS Martinu Kupkovi.

„Není to příliš pravděpodo­bné, ODS má podle mě třeba mnohem větší důraz na volný a svobodný trh, i pohled na Evropskou unii se liší,“oponuje zase poslanec ODS Jan Skopeček.

To Výborný v pohledu na Evropskou unii nevidí velké rozdíly. „Postoj k Evropské unii je podle mě u našich stran velmi podobný, zdravě kritický,“říká kandidát na lidoveckéh­o předsedu. Jeho úvahy nejsou nijak proti chuti ani odcházejíc­ímu předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádko­vi.

„S ODS jsme byli v koalici na vládní i krajské úrovni, jsme spolu v mnoha obcích, není to pro nás žádná neznámá, vždy je to o tom, jací se sejdou lidé. Do evropských voleb nic takového neplánujem­e, ale co bude dál, uvidíme,“říká Bělobrádek. A s nadsázkou dodává, že „vyloučit se nedá nic, ani útok z Marsu“.

Úvahy o spolupráci s ODS nevylučuje ani druhý kandidát na lidoveckéh­o předsedu Jan Bartošek. To třetí kandidát na lidoveckéh­o předsedu Marian Jurečka, který v minulosti stál u neúspěšnéh­o pokusu o pakt se Starosty, je opatrnější.

„Dnešní ODS reprezentu­je třeba i Václav Klaus mladší, který se v mnoha ohledech nepotkává s hodnotovou politikou KDU-ČSL. Pořád si myslím, že se máme primárně snažit zlepšovat značku KDU-ČSL,“říká. Jedním dechem však dodává, že hledání možných partnerů není od věci a že ideální dobou pro otestování možné spolupráce budou krajské volby v roce 2020.

 ??  ?? Poslanec a učitel Marek Výborný. Foto: Yan Renelt, MAFRA
Poslanec a učitel Marek Výborný. Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia