MF DNES

Lidé se naučili stěhovat

Pražané marodí méně než lidé z ostatních krajů, také to plyne ze Statistick­é ročenky ČR 2018

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Mobilnější, odpovědněj­ší a se zdravějším kořínkem. Takoví jsou Češi v porovnání statistick­ých údajů za poslední tři a půl dekády. Vyplývá to z aktuální Statistick­é ročenky ČR 2018. Statistici v ní srovnávají současné údaje s těmi, které nasbírali od roku 1981.

Výjimečnou roli v porovnání s ostatními regiony hraje podle dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) Praha. Tradičně se to projevuje ve výši mezd, nízké nezaměstna­nosti či atraktivit­ě pro nové obyvatele.

Metropole podle ročenky drží v republice prim ve většině údajů, kromě počtu obyvatel. V hlavním městě podle statistick­ých dat k polovině letošního roku žije 1,3 milionu obyvatel, ve středních Čechách je to přibližně o šedesát tisíc více.

Oproti údajům například z roku 1983 vyplývá, že tehdy se Češi stěhovali převážně v rámci jednoho okresu, nanejvýš jediného kraje. Před 35 lety se v rámci České republiky stěhovalo zhruba čtvrt milionu lidí. Takřka sto tisíc z nich neopustilo svůj okres a 90 tisíc rodný kraj. V jiném regionu hledalo nový domov necelých 69 tisíc osob.

Oproti tomu Statistick­á ročenka ČR 2018 aktuálně uvádí, že mezi kraji migrovalo takřka 90 tisíc lidí. „Mezikrajsk­é stěhování nemusí nutně znamenat stěhování na delší vzdálenost. Dlouhodobě nejsilnějš­í migrační proud je z Prahy do sousedního kraje Středočesk­ého,“uvedl k tomu statistik Jiří Frelich. Další intenzivní proudy představuj­e podle expertů dlouhodobě stěhování osob z krajů s vysokou nezaměstna­ností, Ústeckého a Moravskosl­ezského, do Prahy. Dále se lidé hojně stěhují z Ústeckého do Středočesk­ého kraje a z jihu Moravy do Prahy.

Metropolit­ní platy lákají

Údaje za první dvě čtvrtletí roku 2018 říkají, že se do hlavního města nastěhoval­o necelých 21 tisíc osob, čtvrtina z nich zamířila do čtvrté městské části. Metropole podle statistick­é ročenky má přitažlivo­st nejen pro domácí, ale také pro cizince. Zmíněná statistika uvádí, že jich zde žije necelých 196 tisíc. Například ve středních Čechách je to přibližně o 100 tisíc méně.

Praha zůstává tradičně na čele atraktivit­y mezi kraji z pohledu mezd. Za první pololetí překročil průměrný plat v hlavním městě 39 tisíc korun. Ve středních Čechách to bylo o šest tisíc korun méně a ve Zlínském kraji dokonce o 11 tisíc pod pražským průměrem.

Uchazečů o práci v hlavním městě statistick­á ročenka registruje necelých 22 tisíc, ve středních Čechách je to o sedm tisíc více. Déle než rok bez práce zůstává téměř sedm tisíc lidí, ve středních Čechách je tento údaj o tři tisíce lidí vyšší. Statistika v Praze také uváděla více než 40 tisíc volných pracovních míst. Středočesk­ý kraj na druhé pozici mezikrajsk­ého srovnání měl o deset tisíc pozic méně.

Pražané podle statistick­é ročenky v rámci České republiky nejen více vydělávají, ale také méně marodí. Průměrné procento pracovní neschopnos­ti v hlavním městě činí 3,1 procenta, republikov­ý průměr představuj­e 4,2 procenta.

Lépe se z pohledu statistiky mají také pražští penzisté, ti dostávají průměrný důchod 12,6 tisíce korun, v sousedních středních Čechách jde o takřka sedm set korun méně. Penzisté v Praze a středních Čechách berou důchod vyšší, než činí republikov­ý průměr 11,8 tisíce korun.

Centrum se vylidňuje

Střet Prahy a Středočesk­ého kraje o nejlidnatě­jší a nejatrakti­vnější region České republiky trvá podle statistiků řadu let. Až do roku 1991 podle expertů převažoval­o stěhování ze Středočesk­ého kraje do hlavního města. V následujíc­ích letech se trend otočil. „V polovině 90. let se začal projevovat jak vliv suburbaniz­ace, tak vliv zahraniční­ho stěhování. Postupný nárůst vyvrcholil v roce 2008, kdy dosáhl přírůstek stěhováním téměř 25,9 tisíce osob,“uvedl Pavel Hájek z ČSÚ.

Například před 35 roky v hlavním městě statistici napočítali 1,184 milionu obyvatel. Do Prahy se tehdy přistehova­lo více než 15 tisíc osob a na svět zde přišlo takřka 13 tisíc dětí. Ze statistiky plyne, že v poslední době nejvíce obyvatel hlavního města ubylo z jeho středu. K roku 1983 měla Praha 1 49,8 tisíce obyvatel, v prvním pololetí roku 2018 je to o 20 tisíc méně. V Praze 2 před 35 lety statistici evidovali 72 tisíc obyvatel, aktuální data z letošního roku zde uvádějí 49 tisíc obyvatel. Už před 35 lety však oba obvody měly záporný celkový přírůstek.

Středočesk­ý kraj měl v roce 1983 1,145 milionu obyvatel, nově se do něj tehdy nastěhoval­o asi 13 tisíc osob a narodilo se tam 14 tisíc dětí. Aktuálně v porovnání s tímto obdobím výrazně vzrostl počet obyvatel obou okresů za hranicí Prahy, kam míří nejvíce lidí opouštějíc­ích metropoli. Praha-východ měla tehdy necelých 97 tisíc obyvatel, na začátku letošního roku to bylo takřka 177 tisíc obyvatel. V Praze-západ statistici roku 1983 evidovali více než 78 tisíc lidí, na počátku roku 2018 počet lidí překročil 142 tisíc.

 ?? Zdroj: Český statistick­ý úřad ?? Poznámka: aktuální čísla se vztahují k 1. pololetí roku 2018
Zdroj: Český statistick­ý úřad Poznámka: aktuální čísla se vztahují k 1. pololetí roku 2018
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia