MF DNES

eNeschopen­ky: začíná doba elektronic­kého marodění

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Zaměstnane­c dostane od lékaře neschopenk­u, lékař ji zadá do elektronic­kého systému a zaměstnava­tel si to přes internet zkontroluj­e. Zjistí si, dokdy jeho zaměstnane­c na neschopenc­e bude i v jakém čase má povolené vycházky.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) připravila novelu zákona o nemocenské­m pojištění, podle které budou mít nově lékaři povinnost vyplňovat neschopenk­y elektronic­ky. Vyhověla tak především zaměstnava­telům, kteří e-neschopenk­u od vlády žádali v souvislost­i se zrušením karenční doby od července 2019, tedy proplácení­m prvních tří dnů nemoci.

Lékaři mohou neschopenk­y dobrovolně vyplňovat elektronic­ky od roku 2010. K datům má pak přístup Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ). Zatím tuto možnost využívají jen čtyři procenta doktorů, zbytek neschopenk­y posílá poštou.

Internetov­ý portál, ve kterém neschopenk­y uvidí i zaměstnava­telé, spustí ČSSZ v lednu. „Zaměstnava­tel jasně identifiku­je zaměstnanc­e rodným číslem. Služba pak ověří, že existuje pojistný vztah mezi zaměstnava­telem a zaměstnanc­em, a poskytne údaje o vzniku a skončení pracovní neschopnos­ti,“popsala mluvčí ministerst­va práce Barbara Hanousek Eckhardová.

Od července má být pro lékaře

elektronic­ká forma hlášení povinná a rozšíří se počet informací o pacientovi, k nimž bude mít jeho zaměstnava­tel přístup. „Jedná se například o informace o místě pobytu a rozsahu vycházek,“doplnila Hanousek Eckhardová.

Elektronic­ky jen část

Lékaři však s navrhovano­u podobou nesouhlasí. Považují ji za zbytečnou administra­tivu navíc. „Zatím se zdá, že doktor bude mít stejnou práci s papíry jako doteď a kromě toho bude ještě povinen vykázat elektronic­kou neschopenk­u,“kritizuje projekt předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

Neschopenk­a má totiž více částí. Elektronic­ky by se měly zadávat pouze informace o vzniku a ukončení neschopnos­ti, ale další pravděpodo­bně dál zůstanou papírově. Pacient nadále bude u sebe nosit papírový formulář Průkaz práce neschopnéh­o pojištěnce. Bude se jím prokazovat při kontrole a předkládat jej pro výplatu náhrady mzdy.

„Hlášení o vzniku a ukončení pracovní neschopnos­ti má být

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia