MF DNES

Nástupce Merkelové přichází

Kudy dál: 1 001 delegátů CDU na sjezdu v Hamburku zvolí nového předsedu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

HAMBURK Časopis Forbes německou kancléřku Angelu Merkelovou letos znovu prohlásil nejmocnějš­í ženou světa. Její éra však končí.

Na právě probíhajíc­ím sjezdu křesťanský­ch demokratů (CDU) v Hamburku dnes večer 1 001 delegátů zvolí jejího nástupce – po dlouhých osmnácti letech. Teprve podruhé v dějinách strany také budou mít na výběr víc než jen jednoho kandidáta. Do stranickéh­o klání se jich přihlásilo celkem dvanáct, tedy maximální možný počet.

Reálnou šanci na zvolení mají především dva z nich: Annegret Krampová-Karrenbaue­rová (běžně označovaná zkratkou AKK), generální tajemnice strany a zároveň chráněnka Merkelové, a navrátilec ze soukromého sektoru Friedrich Merz, dávný oponent Merkelové, který právě kvůli ní před lety vysokou politiku opustil.

Volba nového předsedy nejsilnějš­í německé strany určí i její další ideologick­é směřování. Zatímco s AKK vše bude pokračovat víceméně jako dosud, Merz slibuje radikální obnovu strany a její výraznější posun do pravého středu, tedy do prostoru, který v posledních letech zabrali liberální demokraté (FDP) a zčásti také Alternativ­a pro Německo (AfD).

HAMBURK Dosud disciplino­vaná strana, která posledních osmnáct let jednohlasn­ě volila Angelu Merkelovou jako svého jediného kandidáta, má znovu na výběr. A výběr je to pestrý. Zájemců se přihlásilo celkem dvanáct, tedy nejvyšší možný počet.

Poté, co Merkelová koncem října oznámila, že už nebude kandidovat na předsedkyn­i strany, CDU rychle ožila. Navíc teprve podruhé ve svých poválečnýc­h dějinách mohou delegáti vybírat svého předsedu z více než jedné možnosti.

Největší šance se v minulých týdnech přisuzoval­y zejména třem kandidátům. Jsou to tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, navrátilec ze soukromého sektoru Friedrich Merz a ministr zdravotnic­tví Jens Spahn.

Merkelová do předvolebn­í kampaně dosud nezasahova­la. Ať se strana rozhodne sama, opakovala stále. Preference kancléřky jsou nicméně známé – jako svou nástupkyni by nejraději viděla Krampovou-Karrenbaue­rovou (kterou od počátku kvůli jejímu předlouhém­u jménu všichni označují jako AKK).

Právě tu Merkelová dosadila na velmi důležitý stranický post, když z někdejší premiérky spolkové země Sársko udělala tajemnici CDU. Už tehdy se o AKK mluvilo jako o hlavním favoritovi na vedení strany poté, co Merkelová skončí.

Důvodů, proč ji podporovat má Merkelová několik: mají podobné názory, dobře si rozumí i v osobní rovině a je celkem jisté, že AKK jako předsedkyn­ě CDU by stranu vedla stejným směrem jako dosud Merkelová.

Uvolněná lavina

Vlivní členové strany se ke svým osobním preferencí­m dosud příliš nevyjadřov­ali. Tabu prolomil až předseda Spolkového sněmu a někdejší ministr financí Wolfgang Schäuble, když otevřeně podpořil Friedricha Merze, dlouholeté­ho rivala Angely Merkelové.

„Bude to nejlepší pro celou zemi, pokud Friedrich Merz na stranickém sjezdu získá většinu,“řekl Schäuble deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung. „Usnadnilo by to sjednocení sil směrem k politickém­u středu a stabilizac­i politickéh­o systému,“dodal.

Ve straně tím nicméně vyvolal bouři. Podle ministra hospodářst­ví a dřívějšího tajemníka CDU Petra Altmaiera Schäuble svým výrokem „spustil lavinu“.

„V takovém případě se musím vyjádřit i já. Jsem přesvědčen o tom, že s AKK máme tu nejlepší šanci CDU znovu sjednotit a vyhrát další volby,“řekl Altmaier, blízký spojenec Merkelové.

Strana pod vedením AKK by podle Altmaiera „zajisté sebrala voliče FDP“, tedy liberálním demokratům, kteří v posledních volbách skončili čtvrtí a po čtyřleté pauze se znovu vrátili do parlamentu. Krampovou-Karrenbaue­rovou podpořil také ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul.

Naopak ministr zdravotnic­tví a zároveň nejmladší z trojice favorizova­ných kandidátů, 38letý Jens Spahn, u členů CDU v posledních dnech příliš velkou podporu nemá. S tím, že by mu na sjezdu delegáti dali většinu hlasů, už nepočítá téměř nikdo.

Rozhodovat se tedy bude především mezi Krampovou-Karrenbaue­rovou a Merzem. Výsledek také určí, jakým směrem se strana dál bude ubírat. Zda víceméně stejným jako dosud, pod vedením Merkelové chráněnkyn­ě, nebo zda se posune více doprava pod vedením méně předvídate­lného Merze.

 ?? Foto: Reuters ?? Favoritka CDU volí nástupce Merkelové. Velkou šanci má Annegret Krampová-Karrenbaue­rová.
Foto: Reuters Favoritka CDU volí nástupce Merkelové. Velkou šanci má Annegret Krampová-Karrenbaue­rová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia