MF DNES

Ukradli kuřata za 3,5 milionu

- — Jana Fuksová

ZLÍN Nebyl to jejich první ani jediný společný obchod. Róbert Čutka a Robert Kopal z Uherskohra­dišťska se podle výpovědi jednoho z nich znali řadu let. Před třemi lety se údajně domluvili na obchodován­í s mraženým kuřecím masem.

„V úmyslu sebe obohatit odebrali kamiony mražených kuřecích prsou s vědomím, že za toto nikdy nezaplatí, což od samého počátku neměli ani v úmyslu,“konstatova­l státní zástupce Leo Foltýn ve své obžalobě.

V létě 2015 se rozhodli, že nakoupí kamion od slovenské společnost­i se zhruba dvaceti tunami masa. Náklad pak rozprodali a zaplatili za něj dodavateli zhruba 3,5 milionu korun.

Tím si získali jeho důvěru a brzy objednali další kamion plný masa. Ten sice do Uherského Hradiště dorazil, ale peníze podle žaloby slovenská společnost nedostala. Mezitím už obžalovaní měli objednávat další kamion a snažit se ho od firmy vylákat. Majitel dodavatels­ké firmy ale rychle zareagoval a upozornil policii, která oba kamiony zajistila.

„Instrukce mi dával Kopal, vše jsem dělal na jeho pokyn. Přišel za mnou, že mám sehnat člověka, na kterého bychom napsali společnost. Tak jsem se domluvil se známým, se kterým jsme pak založili v bance účty. Když ale Kopal přišel s tím, že bude obchodovat s kuřecím masem, tak kamarád řekl, že s tím nechce mít nic společného,“vypověděl u soudu Čutka.

Jeho spolupacha­tel se u minulých jednání bránil a tvrdil, že je to lež. Celková škoda se vyšplhala na sedm milionů korun dohromady za 40 tun mraženého masa.

Oba muži jsou v tomto případě ohrožení trestní sazbou od pěti do deseti let.

Z výpovědi Čutka vyplynulo, že kriminalis­té v jiných částech republiky prověřují jeho podnikání jako další hospodářsk­ou trestnou činnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia