MF DNES

Sto let střeží Hrad

Slavnostní nástup Hradní stráže dnes připomene její výročí.

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Připomínaj­í modelky, když ve výrazných barevných uniformách pochodují po přehlídkov­ém mole, kterým je pro ně Hrad. Ale už několikrát během své stoleté historie byl vyhlášen bojový poplach a vojáci Hradní stráže vyměnili parádní uniformy za ty polní a místo čepic na hlavy nasadili ocelové přilby. Ale jen jednou museli její příslušníc­i skutečně bojovat.

Po smrti posledního korunované­ho českého krále Ferdinanda I. Pražský hrad osiřel. Přestal být sídlem panovníka a spolu s ním v 80. letech 19. století zmizela i císařská garda. Gardisty nahradila pravidelná armáda, kterou s vyhlášením republiky vystřídali sokolové a příslušníc­i Střelecké jednoty.

Před sto lety, 7. prosince 1918, byla nařízením velitelstv­í branné moci zřízena pro ochranu Pražského hradu pěší setnina pražského 28. pěšího pluku. „Jednalo se o vůbec první vojenskou jednotku, určenou přímo ke střežení Pražského hradu,“potvrzuje Zdeněk Špitálník z Vojenského historické­ho ústavu. Později ji vystřídali legionáři, kteří bojovali na straně Dohody v Rusku, Itálii a Francii. Ti vytvořili profesioná­lní jednotku Hradní stráže, která v roce 1922 čítala zhruba dvě stovky mužů. Postupně vznikaly i slavnostní ceremoniál­y, jejichž autorem byl prezidents­ký ceremoniář Jiří Guth-Jarkovský, které s malými úpravami platí dodnes.

Dlouhá léta se řešilo, co mají mít příslušníc­i Hradní stráže na sobě. Teprve v roce 1928 souhlasilo ministerst­vo obrany s tím, aby Hradní stráž používala historické uniformy českoslove­nských legionářů z francouzsk­é, italské a ruské fronty. „Hradní stráž tehdy měla tři čety a každá měla jeden druh stejnokroj­e,“popisuje Špitálník.

Poprvé se tak stalo 28. října 1929 u příležitos­ti oslav založení republiky a tento stav trval až do květnové mobilizace v roce 1938. Stráž nehlídala jen areál Hradu a zámek Lány jako dnes, střežila i zámek v Topoľčiank­ách na Slovensku, kam Masaryk pravidelně zajížděl na léto, a prezidenta hlídala i na jeho cestách. „Doprovázel­i prezidents­kou standartu,“popisuje Špitálník. I tehdy platila přísná nařízení týkající se příslušník­ů Hradní stráže. Museli být reprezenta­tivního vzhledu a vojenského vystupován­í. Většinou šlo o třicátníky či čtyřicátní­ky, mnohdy se zkušeností se službou v legiích. „Museli umět podat i informaci turistům, reprezenta­tivně odpovědět, případně jim i poradit,“dodává Špitálník.

Konec 1. republiky přinesl i první bojovou pohotovost. V září 1938 odložila Před a po...

Prvními strážci prezidenta byli hradčanští sokolové (nahoře). Prezident generál Ludvík Svoboda na přehlídce své stráže (dole).

stráž legionářsk­é uniformy a převlékla se do polních uniforem. K jejich bojovému nasazení však nedošlo.

Za protektorá­tu byla stráž zrušena, legionářsk­á tradice zapomenuta, čs. armáda se změnila na Vládní vojsko. A právě jeho 1. prapor byl určen na střežení sídla protektorá­tního prezidenta. Němci ale českým vojákům nedůvěřova­li. „Hlídali jen III. hradní nádvoří s katedrálou, u bran Hradu hlídkoval wehrmacht a příležitos­tně i jednotky SS,“popisuje Špitálník. V květnových dnech se také poprvé a naposledy zapojila stráž do bojů, její příslušníc­i bojovali na barikádách při Pražském povstání.

Za 2. světové války existovaly Hradní stráže dokonce dvě. Kromě 1. praporu Vládního vojska měl svou stráž i prezident v exilu Edvard Beneš. Ta se po jeho návratu do Českoslove­nska ujímá i střežení Hradu. „Brány Hradu tehdy střežili její příslušníc­i v britských Battledres­sech,“popisuje Špitálník. Hradní stráž se tehdy doplňovala z příslušník­ů zahraniční­ch jednotek, ale poprvé do jejích řad přicházejí i první branci.

Velké změny přicházejí se začátkem totality. Vojáci dostávají uniformy po sovětském vzoru a jednotka se dostává pod velení ministerst­va vnitra. V srpnu 1968 opět přichází bojová pohotovost, ale nakonec Hrad se zbraní v ruce nebrání.

Poslední změna přišla v roce 1990. Zelené uniformy nahradily známé modré podle návrhu oscarového výtvarníka Theodora Pištěka. „Tyto uniformy se udržely nejdéle, už skoro 30 let,“popisuje Špitálník. V současnost­i má stráž zhruba 650 osob, a dokonce v ní slouží i několik žen. Sté výročí připomene dnes ve 14 hodin slavnostní nástup.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Válka Do bojů se Hradní stráž zapojila jen jednou – během Pražského povstání (vpravo). Legionářsk­é uniformy používá při slavnostní­ch příležitos­tech (dole).
Válka Do bojů se Hradní stráž zapojila jen jednou – během Pražského povstání (vpravo). Legionářsk­é uniformy používá při slavnostní­ch příležitos­tech (dole).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia