MF DNES

Provozovat­elé kvízomatů před soudem. Měli svěřenský fond

-

První velký případ kvízomatů, provozovan­ých prostředni­ctvím svěřenskéh­o fondu, je před soudem. Na lavici obžalovaný­ch sedí jak „obyčejní“barmani či hospodští, tak správci fondu.

Dvěma mužům a dvěma ženám hrozí až šestileté vězení, protože se na ně pohlíží jako na organizova­nou skupinu. Obžaloba je viní z provozován­í heren v Chomutově a v Kadani, kde místní vyhlášky hazard zakazují.

Činnost čtveřice měla probíhat pod hlavičkou svěřenskéh­o fondu Escape. V několika hospodách rozmisťova­li přístroje označované jako kvízomaty a jiné typy nelegálníc­h automatů a spoléhali na to, že se na ně bude pohlížet jako na „zábavní“přístroje, nikoliv hazardní.

Obžalovaná Iveta Čalová byla podle spisu správkyní svěřenskéh­o fondu a údajně podepisova­la nájemní smlouvy na prostory a opatřovala hrací přístroje. Michal Welser měl fungovat jako servisní technik a instruovat obsluhu baru.

„Milada Dlouhá a Quoc Tung Tran byli provozovat­elé těch heren,“uvedl státní zástupce Jiří Kožina. Proč krytí v podobě svěřenskéh­o fondu? „(Fondy) měly v počáteční době účinnosti občanského zákoníku výhodu, že nebyly nikde registrová­ny. Skuteční majitelé, hybatelé té trestní činnosti, nebyli k dohledání v žádném rejstříku. Nyní už byl novelizací vytvořen rejstřík těchto fondů,“řekl Kožina.

V souvislost­i s fungováním svěřenskéh­o fondu proto připouští, že před Okresním soudem v Chomutově nemusí stát ty úplně hlavní postavy. Čalová v současné době figuruje v řízeních i u jiných soudů v republice, rovněž kvůli nelegálním­u hazardu. Ze záznamů, které se podařilo vyšetřovat­elům získat, vyplývá, že podniky vydělávaly statisíce měsíčně. Všichni obžalovaní vinu odmítají. Soud bude pokračovat v únoru. (gor)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia