MF DNES

Rusko varuje Kypr: nepovolte vojenskou základnu USA

-

MOSKVA Rusko nyní upozornilo kyperské úřady, že by neměly povolit Spojeným státům rozmístit na ostrově svou vojenskou základnu. Ruské ministerst­vo zahraničí kyperskou stranu varovalo, že podobný krok by pro Kypr měl „nebezpečné a destabiliz­ující následky“.

Podle ruské ministersk­é mluvčí Mariji Zacharovov­é Moskva dostala z různých zdrojů zprávy o tom, že USA aktivně studují možnost zajistit si na Kypru vojenskou přítomnost. „Cíle neskrývají. Chtějí čelit rostoucímu ruskému vlivu v regionu ve světle úspěšné operace ruské armády v Sýrii,“prohlásila mluvčí. Místa, která by pro vybudování vojenské základny připadala v úvahu, už podle ní navštívila americká vojenská delegace.

Mluvčí kyperské vlády Prodromos Prodromu uvedl, že Kypr si další militariza­ci svého území nepřeje. „Vzhledem k výhodné poloze Kyperská republika poskytuje prostor pro mise humanitárn­í povahy – a to jen v případě náležité žádosti,“řekl mluvčí. Americká strana výroky Zacharovov­é nekomentov­ala. Podle agentury Reuters nedávno Kypr na své ambasádě ve Washington­u zřídil post vojenského přidělence.

Kypr je pro Rusy oblíbeným místem dovolených, mnoho bohatých Rusů tam vlastní nemovitost­i a firmy. Bývalá britská kolonie na svém území povolila zřízení dvou britských vojenských základen. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia