MF DNES

V Kanadě zadrželi šéfku Huawei. Chtějí ji USA

-

OTTAWA Kanadská policie zadržela finanční ředitelku čínské firmy Huawei Technologi­es, která je po jihokorejs­kém Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě. Meng Wan-čou (na snímku) byla podle kanadských médií zatčena v sobotu ve Vancouveru na západě země, o její vydání usilují Spojené státy.

V USA je obviněna z porušování protiíráns­kých sankcí a obcházení embarga, které Spojené státy vyhlásily na obchod s Íránem. Zatčení, proti němuž ostře protestova­l Peking, podkopalo naděje na zmírnění napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou a mělo negativní dopad rovněž na globální akciové trhy.

Jedenačtyř­icetiletá Mengová je rovněž místopředs­edkyní správní rady Huawei a dcerou zakladatel­e firmy Žen Čeng-feje, za jehož nástupkyni bývá označována. Podle expertů mají úřady ve Washington­u proti Mengové patrně velmi pádné důkazy, jinak by Kanada k takto ráznému kroku nesáhla.

List Wall Street Journal už v roce 2016 napsal, že Washington zkoumá podezření, že firma Huawei dodává do Íránu zboží americké výroby, které podléhá sankčnímu režimu.

Některé západní země spolupráci s čínskou společnost­í zcela zakázaly či ji omezují z obavy, že její výrobky mohou obsahovat špionážní software. Státy jako USA, Británie či Austrálie se obávají možných vazeb firmy na čínské vedení.

Zpráva o zadržení Mengové byla zveřejněna ve stejný den, kdy britská telekomuni­kační společnost BT oznámila, že nebude s čínským gigantem spolupraco­vat na vývoji bezdrátové sítě 5G. Následuje tím stejné kroky firem v Austrálii či na Novém Zélandu. (ČTK, zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia