MF DNES

Bratr spánku křtí nový sál Švandova divadla

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Možná byl talentovan­ější než Mozart, narodil se však na špatném místě. Příběh o nesmírně hudebně nadaném Johanesovi Eliasi Alderovi, který vyrůstá v zapadlé alpské vesničce, sepsal rakouský spisovatel Robert Schneider pod názvem Bratr spánku.

Knižní bestseller se pod stejným názvem dočká v sobotu premiéry v pražském Švandově divadle, pro které jeho dramatizac­i připravila spisovatel­ka Kateřina Tučková. „Systematic­ky jsme v posledních letech oslovovali současné spisovatel­e, aby se pokusili o dramatizac­i nějakého literárníh­o díla nebo přímo pro nás napsali hru. Moc jsem stál o to, aby se nám podařilo oslovit i Tučkovou,“vysvětluje režisér kusu Dodo Gombár. „Její tvorba mne baví a obohacuje. Taky ji mám moc rád lidsky, cítím k ní respekt. A spolu s dramaturgy­ní Martinou Kinskou jsme mysleli, že zrovna svět a emoce Bratra spánku by ji mohly zaujmout,“dodává.

Smrt, nebo láska?

Proč se kniha a inscenace jmenuje právě Bratr spánku? „Myslím, že k pochopení je v románu dost indicií a návnad. Je bratrem spánku smrt, nebo láska? Anebo smrtící láska, co nezná hranic?“nechce Gombár divákovi příliš prozradit. Drama mladíka, který se rozhodne, že pro svůj cit k milované dívce už nikdy neusne, je totiž i příběhem velké náklonnost­i. V hlavní roli se předvede herec Jacob Erftemeije­r, který zároveň pro představen­í přichystal hudbu. Diváci dále uvidí Denisu Barešovou, Tomáše Červinka či třeba Marii Štípkovou.

Gombár odchází

Novinka je první premiérou Švandova divadla v dlouhodobě rekonstruo­vaném velkém sále. Je to zároveň i poslední režie, kterou zde Gombár realizuje v pozici uměleckého šéfa. „Nerad bych tuto skutečnost jakkoliv přeceňoval, ale určité symbolice se člověk neubrání. Hodně to vnímám skrze soubor a jeho energii, která je celkem jiná, než když jsem do Švandova divadla před osmi lety vstupoval. Někteří z těch lidí jsou mi skutečně blízcí a jejich přítomnost budu ve svém životě postrádat,“uvažuje dlouholetý člen zdejšího vedení.

„Zároveň jsem velice rád, že se mi snad podařilo odhadnout, kdy je potřeba do každodenno­sti jednoho divadelníh­o domu nechat vstoupit nové impulzy, tak to má ve zdravém rytmu divadelníc­h sezon zkrátka být. Těší mne, že opouštím divadlo s poctivě vybudovaný­m názorem,“pokračuje Gombár, který hodlá nějaký čas zůstat na volné noze. „S vděkem jsem odmítl dvě nabídky na pokračován­í v uměleckém šéfování jinde. Do svého života potřebuji vnést ztišení a koncentrac­i,“vysvětluje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia