MF DNES

Už zase chvála. Satoranský si zlepšil maxima

- — Miroslav Němý

Po podobných šancích se vrhá s apetitem hladového tygra. Basketbali­sté Washington Wizards postrádali kapitána a největší hvězdu Johna Walla, který místo na hřiště zamířil k porodu, a tak dostal prostor jediný Čech v NBA.

Tomáš Satoranský z toho vytěžil vydařená sezonní maxima: 38,5 minuty, 14 bodů. Přidal i 7 asistencí, 4 doskoky – a taky žádnou ztrátu. Formálně nastoupil na křídle, ale absence rozehrávač­ské jedničky ho pouštěla do hry po všech směrech. Wizards zdolali Atlantu 131:117 a nejlepší střelec vítězů Bradley Beal chválil: „Sato už se s touhle rolí ztotožnil. Tvrdě maká, zaslouží si každou minutu na hřišti. A taky si zaslouží být v základní sestavě.“

Do startující pětky naskočil Satoranský potřetí za sebou – a Washington potřetí za sebou uspěl. Čísla někdy nejsou všemocná; pražský rodák sice neoplývá excelentní­mi statistika­mi, ale nabízí jiný, nesnadno měřitelný přínos. Nesobeckos­t. Poctivost. A také jistotu, klidnou sílu.

Právě v Atlantě letos v lednu Wall vypadl ze sestavy kvůli zraněnému kolenu, kvůli čemuž Satoranský zažil úsek dosud největšího zámořského vytížení. Nadšení z toho, že si plní sny v NBA i na nejoblíben­ější pozici, se musel naučit ovládat. „Teď už mě to nepřekvapí,“řekl. I jeho třetí zámořská sezona, po níž mu vyprší kontrakt s Wizards, je stejná. Čekání na šanci se střídá se solidně využitými příležitos­tmi. Hraje spíš na křídle, na vytížení na královském postu aspiruje jen při Wallových absencích. Fanoušci i experti cítí, že s ním je tým jiný než se skvělým střelcem, ale také sportovním chrtem Wallem. Jiný – a lepší?

„Tohle ode mě chcete slyšet? Já to ale neřeknu, protože si nemyslím, že je to pravda,“odvětil na dotaz webu Washington City Paper. V textu ho spoluhráči velebí za basketbalo­vý um i za fórky v kabině. Oceňují, že raději vymyslí lepší pozici parťákovi, než aby sám zbytečně střílel. V Atlantě to opět potvrdil – jenže zároveň dobře ví, že po Wallově návratu budou věci zase jinak.

 ??  ?? Nosí štěstí Satoranský (vpravo) potřetí za sebou nastoupil v základní sestavě a Wizards potřetí vyhráli.
Nosí štěstí Satoranský (vpravo) potřetí za sebou nastoupil v základní sestavě a Wizards potřetí vyhráli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia