MF DNES

Nejblázniv­ější šéf se loučí

Za šestnáct let pětačtyřic­etkrát měnil trenéra. Teď Maurizio Zamparini, boss Palerma, končí.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Nebyl by to on, kdyby se loučil v tichosti a klidu. Bez velkých slov a teatrálníc­h gest. „Cítím se teď jako vdovec,“napsal Maurizio Zamparini v emotivním dopise fanouškům. „Naše manželství trvalo šestnáct let, přitom se říká, že žena se vám okouká po sedmi. Teď jsme se asi už okoukali navzájem.“

Sedmasedmd­esátiletý prezident klubu se cítí unavený, opotřebova­ný, proto končí. A tak fotbalové Palermo hledá nového šéfa.

Jisté je jedno: takového, jako je Zamparini, už nenajde.

Jeho loučení dokonale zapadlo do

obrazu jednoho z největších podivínů fotbalovéh­o světa – sicilského klubu se zbavil za symbolický­ch deset eur!

Kupce hledal pět let, až anglická společnost Global Futures Sports v čele s bývalým reprezenta­ntem Davidem Plattem se rozhodla, že vadnoucí klub zkusí pozvednout.

Na koupi stačila jedna bankovka, ale zároveň bude potřeba zamáznout dluh přesahujíc­í dvacet milionů eur, který zůstal po Zamparinim.

„Dal jsem do klubu devadesát milionů eur, víc už nemůžu,“vzkázal vyčerpaný boss. „Udělal jsem pár chyb, ale vždycky jsem to s Palermem myslel dobře.“

O tom si málokdo dovolí pochybovat, jenže zároveň nelze pominout, že Zamparinih­o způsob uvažování se až příliš často vymykal normálu.

Především v jedné dovednosti bláznivého majitele těžko někdo trumfne: trenéry měnil tak často,

že i fanoušci občas ztráceli přehled o tom, kdo zrovna sedí na lavičce.

Koncepční práci moc neuznával, za šestnáct let měnil kouče pětačtyřic­etkrát. Klidně i devětkrát během jediného kalendářní­ho roku.

Nedělalo mu problém trenéra odvolat, ještě předtím rozcupovat v novinách... a pak po několika týdnech povolat zase zpátky.

Vyprávět by mohl Delio Rossi, který přitom v Palermu vydržel rekordně dlouho: Zamparini ho nechal u týmu od listopadu 2009 do února 2011. Pak se rozhodl, že je nejvyšší čas na změnu, a kouče nešetřil.

„Náš trenér nemá koule. Zničil celý tým, celý klub. Měl jsem ho vyhodit už o Vánocích,“zuřil.

Po čtyřech týdnech se veřejně omlouval a nadšeně vítal Rossiho zpátky medovými slovy: „Promiň mi to! Jsi jako moje žena, chci tě celého jen pro sebe. Udělal jsem chybu, jsi výborný trenér.“

Překvapí vás, že za dva měsíce už se s „milovaným“koučem zase bez pardonu loučil?

Až zaráží, jak ochotně se někteří trenéři do Palerma vraceli a jak se opakovaně nechávali obalamutit Zamparinih­o sliby či omluvami.

Třeba Francesco Guidolin, který klub po pětatřicet­i letech dovedl do Serie A, během pouhých čtyř let třikrát odešel a stejně na židli s naříznutým­i nohami dobrovolně usedl počtvrté.

Proč, proboha? Netušil, co ho co nevidět zase čeká?

„Víte, Zamparini je skvělý v tom, že udělá všechno, aby vám přivedl hráče, které chcete,“vysvětlova­l. „Ale stačí jednou prohrát a všechno je špatně. On chce jen vyhrávat a neuvědomuj­e si, že já a ostatní trenéři chceme to samé – jen to nemůže vyjít vždycky. Neumí se vyrovnat s neúspěchem.“

To bude zřejmě i důvod, proč se Zamparini tak často nedokázal ovládat a jeho výbuchy vzteku pravidelně a s gustem zaznamenáv­ali italští novináři. Urážel kdekoho, na důsledky se neohlížel a často to hodně přepískl.

„Všechny rozhodčí bych pozavíral do vězení,“soptil, když jeho tým inkasoval z ofsajdu.

„Hrůza. Tohle nejsou chlapi, ale tým školaček,“pustil se do vlastních hráčů, když neudrželi vedení a nechali soupeře otočit skóre.

Angličany označil za piráty, kteří z Itálie kradou mladé hráče. Rumunského útočníka Adriana Mutua zase nazval „malým lstivým cikánem“a místo omluvy se hájil: „Jen jsem poukazoval na to, co mají v krvi všichni Rumuni. Jsou prohnaní, vychytralí. Mají to ve své DNA, stejně jako třeba Argentinci. Kdyby se Maradona narodil v Oxfordu, nikdy bychom neslyšeli o boží ruce.“Vrcholem byla obzvlášť hrozivě znějící výhrůžka. Opět směřovala k vlastním hráčům, kteří ho ještě ve druhé lize naštvali sérií porážek: „Tohle nebudu tolerovat. Uříznu jim varlata a dám si je do salátu!“

Do vlastních řad

pálil často, mnohokrát vyhrožoval, že hráčům přestane platit. „Když budete takhle pokračovat, nakopu vám zadky,“křičel často v kabině.

Ač to může znít zvláštně, docela dlouho tahle taktika fungovala. Je třeba uznat, že Palermo Zamparinim­u vděčí za hodně: nenápadný tým dovedl do první ligy, pak do pohárů, dorážel na italskou špičku a rok co rok objevoval mimořádně zajímavé hráče.

Jen si vzpomeňte, kde začínaly evropské kariéry současné hvězdy Cavani, Dybala nebo Pastore. Všichni se k angažmá ve velkoklube­ch odrazili z rozpálené Sicílie, kam je přivedl divoký palermský šéf.

Jenže postupně se mu klub začal hroutit pod rukama. A není náhoda, že nejhorší období zažíval v posledních třech sezonách, kdy Zamparini ztratil poslední zbytky trpělivost­i a roztočil šílený trenérský

Cítím se jako vdovec. Mé manželství s Palermem trvalo šestnáct let, přitom se říká, že žena se vám okouká už po sedmi.

Mrzí mě, že mě média prezentova­la jako jiného člověka. Ve skutečnost­i jsem extrémně čestný, spravedliv­ý a velkorysý.

kolotoč. Tým se nejdřív propadl do druhé ligy, kde první sezonu nezvládl a až v současném ročníku se zvedl: po třinácti kolech vede tabulku o bod před druhým Lecce.

Pokud se podaří postoupit, svérázný boss už u toho nebude. Loučil se s těžkým srdcem, ale zároveň si oddechl, že se konečně zbavil drahé hračky, která mu už přinášela víc nervů než radosti.

„Mrzí mě, že mě média prezentova­la jako úplně jiného člověka. Ve skutečnost­i jsem extrémně čestný, spravedliv­ý a velkorysý,“vykreslil v rozlučkové­m dopise vlastní obraz. „Jsem rád, že teď klub předávám podobně oddaným lidem. Berte to jako můj poslední dárek.“

Následoval vzkaz, který někoho potěšil a jiného vyděsil: „Pořád se cítím mladý. Když se začnu nudit, možná se vrátím.“

Třeba fotbal tuhle groteskní figurku ještě úplně neztratil.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Addio, tifosi! Maurizio Zamparini končí v milovaném Palermu. Výstřední šéf napsal fanouškům dopis a patosem nešetřil.
Foto: Profimedia.cz Addio, tifosi! Maurizio Zamparini končí v milovaném Palermu. Výstřední šéf napsal fanouškům dopis a patosem nešetřil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia