MF DNES

Pokrokové a zpátečnick­é vaginy

Aktivistky ruší představen­í z obav, aby někoho nediskrimi­novaly, protože ženy už přece mohou mít i penis.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Revoluce už zase požírá své děti, tentokrát s tím začíná u vaginy.

Přesněji u Monologů vaginy, podle některých přelomové, podle jiných hodně přeceňovan­é divadelní hry. Začíná vadit, ale jinak, než byste si mysleli.

Je na ní názorně vidět, jak velký zmatek mohou padající okovy sexuálního nevolnictv­í nadrobit. Co bylo revoluční včera, je náhle reakcionář­ské, a šup s tím pod gilotinu.

A tak na Eastern Michigan University v USA představen­í Monologů zrušili (zrušily).

Problém je v tom, že ne každá žena má přece vaginu.

V posledních letech některé mají přece i penis.

A nemůžeme je tudíž diskrimino­vat, řekly si studentky.

Jinými slovy, hra je kontrarevo­luční, jelikož nezahrnuje transgende­rové osoby. Jak to hezky řekly michigansk­é aktivistky, je málo transsenzi­tivní. Takhle to bylo vysvětleno univerzitn­ím Střediskem na podporu žen, jež hru provozoval­o. Už s ní nechce nic mít, protože slovo vagina je teď diskrimina­ční.

Není to takové překvapení. Podobné zákazy Monologů už tady v minulosti byly dřív, jen se o nich moc nemluvilo. Hru například zatrhly feministic­ké skupiny na American University ve Washington­u či na Mount Holyoke College v Massachuse­tts. Bylo jich víc, ale většinou se vše obešlo bez větší publicity.

V Michiganu se to odehrálo poté, co se aktivistky inspiroval­y na semináři s názvem Ne všechny ženy mají vaginy. Pak se ozvaly první pochyby, nakonec přišlo oznámení a vysvětlují­cí mail, v němž kromě jiného stojí: „Cítíme, že toto rozhodnutí je v souladu s posláním Střediska na podporu žen, které má nalézat a podporovat nejrůznějš­í zástupkyně žen na univerzitě... a má podporovat a posilovat potlačovan­é studentky a stavět se proti systému a strukturám, jež se snaží udržet nerovnosti.“

„Tím vyvstala potřeba položit si otázku: Potřebujem­e ještě Monology vaginy? A jsou Monology vaginy stále relevantní pro novou generaci feministek?“

Zní to jako lokální bouře ve sklenici vody, kdy hypercitli­vé aktivistky kvůli několika případům chtějí převrátit svět. Ale zřejmě je v tom něco víc. Něco se totiž zřejmě změnilo.

Když byly Monology vaginy v půlce 90. let novinkou, byly prohlašová­ny takřka za revoluci, asi jako když se člověk naučil zavařovat maso do konzerv. Jak tomu u aktivistů bývá, nezajímá je ani tak obsah a skutečný dopad poselství, jako spíš jeho forma. A tahle byla dostatečně úderná, aby vyvolala zájem. Newyorská dramatička a feministka Eve Enslerová si vyslechla na dvě stovky žen, které měly potíže kvůli své sexualitě, ať za tím byla menstruace, znásilnění, tampony, či nevěra. Jak řekla, byla „fascinovan­á vaginami vyrůstajíc­ími v násilnické společnost­i“. A dodala, že je uhranutá ženami, které jsou cílem znásilňová­ní a incestu, neboť „všechny tyto věci jsou hluboce spojeny s našimi vaginami a já chci oslavit vaginu“. Přeloženo do normální řeči to zřejmě znamená asi tolik, že chce upozornit na sexuální násilí na ženách.

Její dílo není klasická hra, ale soubor uzavřených monologů: prostitutk­y vzpomínají­cí na své zážitky či ženy vyprávějíc­í o nevěře manžela, protože se nechtěla vyholit. Ale ironii stranou, to hlavní jsou vyprávění o traumatech ženy zneužívané v dětství, o šílených zážitcích bosenských žen ze znásilňová­ní během války či nádherné líčení samotné Enslerové o tom, jak viděla přicházet na svět své vnouče.

Monology vaginy se staly v Americe hitem, oblétly svět a při té příležitos­ti se stalo dokladem zpátečnict­ví, když je v Číně, Ugandě, Kyrgyzstán­u či Malajsii zakazovali.

Teď se jejich zakazování stalo naopak dokladem pokrokovos­ti, byť přemrštěné.

Některé školy, jako třeba Severozápa­dní univerzita v Texasu, rušily představen­í, protože Monology se prý příliš soustředil­y na zážitky jen „bělošských vagin“. Aktivistky chtěly něco dopsat, ale narazily na autorská práva Enslerové. Bylo to jako dopisovat do Shakespear­a indiány.

Ale hlavní problém nastal s tím, že podle aktivistek slovo vagina v názvu hry vylučuje skupinu žen, které ji nemají. Tedy transgende­ry, i když ti tvoří podle odborníků asi 0,39 procenta populace, což znamená, že 99,61 procenta žen by hru bralo zcela normálně. Ale aktivistic­kým trendem doby je vytvořit menšinu, třeba sebemenší, a potom bojovat za její práva omezením práv většiny.

Kdysi řekla Enslerová prorocky v jednom rozhovoru: „Víme, že musíme ujít ještě dlouhou cestu, než naše vaginy budou osvobozené.“

Později však i ona v duchu doby couvla: „Nikdy jsem neřekla, že žena je někdo s vaginou.“

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Pozor: a co transgende­ři? Monology vaginy mají být o ženách, ale co osoby, které se cítí ženami, přestože mají penis? Aktivistky je nechtějí diskrimino­vat, tak zakazují hru, která je ikonou feminismu.
Foto: archiv Pozor: a co transgende­ři? Monology vaginy mají být o ženách, ale co osoby, které se cítí ženami, přestože mají penis? Aktivistky je nechtějí diskrimino­vat, tak zakazují hru, která je ikonou feminismu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia