MF DNES

Jsem kaplan z Brooklynu, říká nuncius

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Novým papežským velvyslanc­em v Česku je Charles Daniel Balvo. „Předal jsem prezidentu Zemanovi pověřovací listiny, a tak můžu říct, že jsem nunciem,“řekl Balvo. Američan ve funkci vatikánské­ho velvyslanc­e – nuncia, nahradil Itala Giuseppeho Leanzu, který musel skončit kvůli dosažení hranice 75 let. Balvo v minulosti už v Česku působil jako rada na nunciatuře.

Návrat vatikánský­ch diplomatů na místo předchozíh­o působení není přitom pravidlem. „Jsem rád, že jsem zpět v Česku, protože mám zemi i Prahu rád. Doufám, že tu zůstanu až do penze,“uvedl 67 letý diplomat.

Pochází z newyorskéh­o Brooklinu a tam také začínal jako kaplan. „Pak ale vlak mého života zahnul na jinou kolej,“vysvětlova­l svůj přechod. Stal se papežským diplomatem a vystřídal řadu působišť ve světě – místa jako Ghana, Ekvádor, Chile, Jordánsko, Litva nebo Nový Zéland. Naposledy působil v Keni.

Smlouva a arcibiskup

Balvo včera označil za svou hlavní prioritu jednání o smlouvě mezi Českem a Vatikánem. Zmínil se také o tom, že by se chtěl zlepšit v češtině; bude pokračovat ve studiu, které započal při svém minulém působení v Praze. „Moje tehdejší češtinářka už mě přišla navštívit,“prozradil. Tehdy se prý učil česky každý den. „Zase si chci přečíst Čapkovy Povídky z jedné kapsy,“dodal.

Nunciovým úkolem bude také organizova­t výběr nového pražského arcibiskup­a. Dominik Duka letos oslavil 75 let a podle zvyklostí musí odejít do penze a právě nuncius se na tomto výběru podílí.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Velvyslane­c Vatikánu Američan Charles Balvo.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Velvyslane­c Vatikánu Američan Charles Balvo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia