MF DNES

Přestáváme kouřit, ale alkoholu se nevzdáváme

-

VČesku loni podle odhadů odborníků denně kouřily asi dva miliony lidí, což je čtvrtina populace starší 15 let. Proti roku 2016 jsou odhady zhruba o 400 tisíc nižší. Nicméně počty rizikových pijáků alkoholu zůstávají nadále vysoké. Zvýšil se také počet rizikových uživatelů nelegálníc­h drog.

V květnu 2017 byl zaveden zákaz kouření v restaurací­ch a na dalších veřejných místech. Podle odborníků první data ukazují pokles některých nemocí způsobenýc­h kouřením, ubylo hlavně infarktů. U nádorů se pokles prý projeví později.

Podíl kuřáků v dospělé populaci klesá. Mezi šestnáctil­etými ale denně kouří 13 procent a 12 procent pravidelně pije nadměrné dávky alkoholu. Více mladých má také zkušenost s elektronic­kými cigaretami, dokonce 12 procent z těch, co nikdy nekouřili ty klasické, vyplývá z výroční zprávy o stavu ve věcech drog v ČR za loňský rok, kterou vydává Národní monitorova­cí středisko pro drogy a závislosti.

Zpráva také uvedla, že vysoce rizikově pije alkohol asi 900 tisíc Čechů, kolem 600 tisíc pije denně. Spotřeba a denní užívání alkoholu jsou v Česku dlouhodobě vysoké. Mladí lidé častěji pijí nadměrné dávky, starší pijí méně, ale častěji.

Devět až deset procent lidí za poslední rok užilo konopí, které je nejčastějš­í užívanou nelegální drogou. Podle odhadů se ho loni v Česku spotřebova­lo přes 20 tun. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia