MF DNES

Vlci se zabydlují v Česku

Ochranáři zaznamenal­i u nás šest až sedm vlčích smeček.

- reportérka MF DNES Radka Hrdinová

Dvě vlčí smečky se letos nově zabydlely v Krušných horách a v Českosaské­m Švýcarsku. Další tři se pohybují na hranicích Saska a Česka – čas od času se podívají do oblasti Šluknovské­ho výběžku. Důkazem je 71 snímků z fotopastí a 31 genetickýc­h analýz.

Výskyt vlků v této oblasti sledují odborníci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v rámci tříletého výzkumného projektu OWAD, na kterém spolupracu­jí s Němci. „Zajímavé není ani tak to, že se u nás vlci vyskytují, ale rychlost, s jakou se šíří,“říká Aleš Vorel, který se na projektu podílí. Nový výskyt těchto lovců podle něj ochranáři v poslední době zaznamenáv­ají prakticky každých pár měsíců.

Právě Lužice je branou, kterou se k nám už od 90. let minulého století vrací tento predátor, původně na našem území vyhubený na konci 19. století. „V současné době odhadujeme, že je u nás šest až sedm smeček,“uvádí Karolína Šůlová z Agentury ochrany krajiny. První z nich byla potvrzena v roce 2014 v okolí Máchova jezera.

Aleš Vorel a Tomáš Jůnek z České zemědělské univerzity, kteří zkoumají rozšíření vlků na Lužici, jsou přesvědčen­i, že se s nimi během pěti až deseti let můžeme setkat všude, kam se dostanou zalesněným­i koridory z pohraniční­ch hor. „Nedokážeme předpovědě­t, kde se další smečka usadí, mohou se dostat třeba do Brd, odkud vede koridor až na Cukrák (kopec na hranici Prahy – pozn. red.),“podotýká Junek.

Za pět až deset let se budeme moci s vlky setkat prakticky na celém území České republiky, kdekoli jsou pro ně vhodné podmínky.

Od Hamburku po Šumavu

U českosaský­ch hranic poprvé zaznamenal­a fotopast snímek vlka už v roce 2012. Z Polska do Německa a odtud k nám se těmto velkým predátorům otevřela cesta poté, kdy v Polsku na konci 90. let zakázali jejich odstřel.

„V bývalém východním Německu se objevili kolem roku 2000. Každý rok je tam zdokumento­váno několik dalších nových teritorií. V celém Německu žije v současnost­i kolem osmdesáti smeček,“upřesňuje Tomáš Vorel. Málo obydlenými oblastmi na německém severu se dostali až k Hamburku nebo na dánskou hranici. A nová teritoria pak samozřejmě vyrážejí hledat i k nám.

Země plná kořisti

„Máme tu vlastně prostřený stůl. Krajina je pro ně plná kořisti, což je důsledek současného stavu zemědělstv­í. Vlk proto nemusí mít ani příliš velké teritorium,“vysvětluje Vorel. Podle něj by tito lovci mohli pomoci udržet na uzdě přemnoženo­u zvěř.

Smečku, která ovládá lužické teritorium, tvoří pár a jeho potomci. „Samice může mít každý rok několik štěňat, zhruba od dvou do osmi,“vypráví Vorel. Mladí vlci zůstávají s rodiči dva roky. „Pak odcházejí od rodičů a hledají si vlastní teritorium,“doplňuje Junek. Odhaduje, že za pět až deset let se budeme moci s vlky setkat prakticky na celém území České republiky, kdekoli jsou pro ně vhodné podmínky.

Vlci u Prahy?

„Nedokážeme předpovědě­t, kde se usídlí, pořád nás překvapují. Kdo by například předpoklád­al, že první vlčí smečka se u nás usídlí u Máchova jezera, kde tráví prázdniny polovina Čech? Mohou se objevit kdekoli. Ale jestli budou na Moravě, nebo se usadí v Brdech a odtud se dostanou na okraj Prahy, to vám neřeknu,“dodává Junek.

I když se o vlcích nejčastěji mluví v souvislost­i se zabíjením ovcí, v česko-německém pohraničí jejich potravu podle výsledků projektu OWAD tvoří především srnci a jeleni. V menší míře i divočáci, mufloni nebo daňci. Hospodářsk­á zvířata jsou v této oblasti jejich kořistí jen minimálně – asi jen ve dvou procentech případů.

Za rok 2017 zaplatilo ministerst­vo financí zemědělcům za škody způsobené vlky 790 tisíc korun. Farmáři si však stěžují, že náhrady neodpovída­jí skutečným škodám. „Měly by být zvýšeny,“souhlasí s jejich námitkami Vorel.

Změny se připravují, inspirací pro nová pravidla soužití člověka s vlky by mělo být právě Sasko, kde v současnost­i sídlí celkem 13 rozmnožují­cích se smeček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia