MF DNES

Kawahiva: Sběrači a lovci z pralesa v Mato Grosso

-

Kawahivuov­é, známí také jako indiáni od Rio Padro, až donedávna přežívali téměř v naprosté izolaci v husté džungli Amazonie v brazilském státě Mato Grosso. Svět o nich – možná s výjimkou nejbližšíc­h sousedů – neměl ponětí.

Před sedmi lety natočil kameraman z brazilské vládní organizace na ochranu domorodých kmenů FUNAI první unikátní záběry těchto indiánů. Bylo na nich devět členů kmene. Když zpozoroval­i ukrytého kameramana, dali se na útěk. Jeden příslušník kmene se později vrátil, aby neznámé nebezpečí prozkoumal.

Podařilo se tak získat i zvukovou stopu jejich mluvy. Podle lingvistů mluví Kawahivuov­é starým jazykem Tupi-Kawahiva, který v upravené formě používá i několik dalších kmenů v oblasti. Praktikují nomádský způsob života – potulují se prakticky nazí pralesy Mata Grossa a živí se především lovem a rybolovem. Jako zbraně používají tradiční luky s šípy a také foukačky. Předpoklád­á se, že dodnes jich přežilo maximálně několik desítek. Velké nebezpečí jim hrozí především od nelegálníc­h těžařů dřeva.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia