MF DNES

Jak schovat obří zdražení

Prodejci energií mají „finty“, aby to vypadalo, že zdražují málo.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Oznamovat špatnou zprávu není příjemné pro nikoho. A dvojnásob to platí pro obchodníky, kteří musí zákazníky informovat o zvýšení ceny. Přesně v téhle situaci jsou nyní kvůli prudkému růstu cen na burze dodavatelé elektřiny. Není jednoduché na rovinu říct, že napřesrok zdražíte o stovky korun.

Někteří dodavatelé proto hledají cesty, aby to vypadalo, že pro zákazníky dělají první poslední. Jenže nakonec to může být zákazník, kdo na tom nemusí vydělat.

Třeba Centropol odběratelů­m (má jich zhruba 300 tisíc) rozeslal před pár dny dopis, v němž je informuje o zdražení. MF DNES má psaní k dispozici. Firma dává na výběr. Buď je k 18. prosinci převede z tarifu Blik na ceník Ekonomik-E, což s sebou pro nejběžnějš­í sazbu D02d znamená zvýšení platby za silovou elektřinu o 19 procent na 1 718 korun za megawattho­dinu.

Jako alternativ­u nabízí zdánlivě výhodný přechod na ceník Kamarád. Jde o tarif, kde cena není zřejmá přímo z ceníku, ale pro každý rok se propočítáv­á podle předem daného vzorce z cen na burze. Problém je, že Centropol v dopise uvádí jen (relativně nízkou) cenu pro letošní rok. Ta se však od ledna změní. Jak, o tom firma mlčí.

„Nová cena se stanovuje každoročně k 1. lednu podle předem definované­ho transparen­tního vzorce. Cenu na rok 2019 nyní ještě neznáme,“říká mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil. Podle orientační­ho propočtu, který MF DNES na základě vzorce provedla, však cena za megawattho­dinu pro tarif s běžnou spotřebou stoupne meziročně o 24 procent. A bude tak vyšší než u druhého produktu Ekonomik-E.

„Dlouhodobě se zákazníkům vyplatí ceníky, které kopírují vývoj cen na burzách, což je v našem případě ceník Kamarád. Proto jim tuto možnost nabízíme. Kamarád je aktuálně nejžádaněj­ším produktem,“tvrdí Pospíšil.

Energetick­ý regulační úřad však obecně tarify, kde se cena mění podle předem daného vzorce, příliš nedoporuču­je. „Takový produkt je určen jen pro zkušeného spotřebite­le, který se velmi dobře orientuje na trhu,“říká mluvčí úřadu Michal Kebort.

„Důležitá je také forma uzavírané smlouvy. Pokud by byla sjednána na dobu určitou, mohlo by být její předčasné ukončení, bez dalšího spojeno s vysokou sankcí,“upozorňuje Kebort.

U Centropolu se Kamarád uzavírá na dobu určitou, konkrétně na 39, 59 nebo 109 měsíců (tedy přes devět let). Ukončení smlouvy je možné provést pouze v intervalu od šesti měsíců do pěti měsíců před koncem její platnosti, jinak se smlouva automatick­y prodlouží.

Navíc může být matoucí, že ačkoliv jde o časově ohraničený produkt, cena není garantován­a po celou dobu jeho trvání, jak to nabízejí jiní dodavatelé.

Vzhledem k tomu, že nejde o standardní ceníky, ale podle vzorce vypočítané ceny, nemusí Centropol o změně informovat. Zákazník nemůže od smlouvy odstoupit, pokud s novou cenou nesouhlasí – o vzorci na výpočet totiž celou dobu ví. Je to dobře postavená smluvní konstrukce, kterou nový občanský zákoník umožňuje.

U běžných ceníkových cen je přitom možné smlouvu vypovědět, pokud se ceny změní. Dodavatel musí v takovém případě změny smluvních podmínek, zejména ceny, oznámit nejméně 30 dnů předem, a to dostatečně adresně, individuál­ně a konkrétně.

A podle pravidel ERÚ pak může spotřebite­l nejpozději deset dní před nabytím účinnosti změn od smlouvy odstoupit. Dodavatel, který by chtěl nové ceny zatajit a neoznámil je podle pravidel, je automatick­y potrestán tím, že od smlouvy lze odstoupit celé tři měsíce poté, kdy změny začnou platit.

Tarif, jehož cena se mění podle pohybů na burze, má ve své nabídce například také Bohemia Energy. Smlouva se však uzavírá na dobu neurčitou a lze ji vypovědět s klasickou tříměsíční výpovědní lhůtou.

Tohle však není jediná finta, které dodavatelé nyní používají, aby skryli rozsah zdražení. Řada z nich například na příští rok nově zavedla či podstatně zvýšila stálou platbu za odběrné místo. Může jít i o pětistovku ročně navíc. Obchodníci mohou spoléhat na to, že odběratel si porovná jen platbu za odebranou megawattho­dinu.

Řada dodavatelů také uváděla, o kolik procent stoupnou celkové platby, nikoliv pouze silová složka ceny, nad níž mají kontrolu. Opticky to pak vypadá, že cena tolik nenarostla.

Smlouvu je možné vypovědět při změně cen. Zákazník to musí udělat nejpozději deset dní před nabytím účinnosti změny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia