MF DNES

Konec dalšího čekání

Pojišťovna odškodní oběti pádu lávky

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Krátce po tragickém pádu lávky v pražské Troji loni začátkem prosince se představit­elé hlavního města předháněli v projevech účasti čtyřem zraněným, kteří v době zřícení po mostku zrovna procházeli. Původní zájem magistrátu o jejich další osud však rychle opadl.

Dostali sice jednorázov­ý příspěvek 50 tisíc korun, plného odškodnění se ale ani po roce nedočkali. A tak si některé náklady spojené s léčbou museli hradit ze svého.

Pojišťovna totiž dosud čekala s vyplacením peněz na závěry policejníh­o vyšetřován­í. To sice stále neskončilo, přesto se nyní situace zásadně změní. Nová radní pro legislativ­u Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN) se podle zjištění MF DNES na čtvrtečním jednání shodla se zástupci pojišťovny Kooperativ­a na urychleném odškodnění obětí. „Dohodli jsme se na postupu, že pojišťovna bude obratem plnit na základě pojistky Technické správy komunikací (TSK – městská společnost, pozn. red.). Pokud ale vyšetřován­í dodatečně prokáže, že zavinění nebylo na straně TSK, Praha naopak garantuje uhrazení částky pojišťovně z vlastních zdrojů, případně ze své pojistky,“vysvětluje podmínky dohody radní Marvanová, která se za hlavní město složitým případem zabývá.

Kdo pád lávky skutečně zavinil, zatím stále není jasné. Teprve policie určí, jestli to byla TSK, která mohla péči o lávku zanedbat, nebo třeba někdo stavbu poškodil či šlo o konstrukčn­í vadu.

Peníze přijdou začátkem roku

Aktuálně magistrát s pojišťovno­u připravují pro dohodu veškeré právní podklady a o věci bude ještě před samotným podpisem jednat také rada města. Pokud se obě strany skutečně domluví, znamená to, že zranění už nebudou muset čekat další dlouhé měsíce či roky na výsledek vyšetřován­í. „Cílem je, aby bylo možné rychle odškodňova­t. Poškození potřebují prostředky hned, nemohou čekat několik let,“tvrdí Marvanová.

Domluvu s hlavním městem potvrzuje i Kooperativ­a. Podle jejího mluvčího Milana Káni by pojišťovna mohla peníze rozeslat nejdříve začátkem roku 2019.

„S magistráte­m jednáme o vstřícném řešení pro poškozené při pádu trojské lávky. Pokud se vše podaří vyřešit, mohli bychom zálohu na pojistné plnění vyplatit v prvním čtvrtletí příštího roku,“sdělil Káňa. Kolik přesně by měla pojišťovna vyplatit čtyřem obětem, dosud není jasné. Podle Hany Marvanové už dvě osoby, které utrpěly těžká zranění, vyčíslily své požadavky na odškodnění dohromady na 1,5 milionu korun.

„Zatím je doloženo bolestné, určitě ale budou dokládány i další nároky, jako je třeba ztížení společensk­ého uplatnění,“jmenuje radní a zároveň advokátka Hana Marvanová. Závažnost zranění u zbylých dvou poškozenýc­h byla menší, proto by se v jejich případě mělo jednat o nižší odškodné.

Pokud dojde k převodu peněz v dohledné době, vyhne se Praha ještě dalšímu problému. Oběti totiž kvůli dosud marnému čekání zvažovaly domáhat se odškodnění podáním žaloby na Prahu. Hrozba soudního sporu však nyní s největší pravděpodo­bností pomine.

Praha prověří další mosty

Podobné konstrukce mostů a lávek, jako byla ta v Troji, hojně vznikaly před několika desetiletí­mi technologi­í takzvaného předpjatéh­o betonu, kdy je do jednotlivý­ch betonových dílů vložena ocelová výztuž. V poslední době se však ukazují jako problemati­cké. Kromě trojské lávky se nečekaně letos v polovině srpna zřítil i podobně konstruova­ný Morandiho most v italském Janově.

Pražský magistrát aktuálně nechává prověřovat stav svých 780 mostů a lávek, které jsou vinou dlouhodobě špatné údržby mnohdy ve velmi špatném technickém stavu. A zhruba tři stovky z nich je právě s předpjatou konstrukcí. Na ně se nyní hodlá magistrát zaměřit přednostně. I proto podle včerejšího vyjádření primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) navýší město počet mostařů, kteří provádějí diagnostik­u mostů.

Stejnou technologi­í vzniklo v roce 1980 také předmostí Hlávkova mostu u Vltavské v Praze 7, které bylo koncem letošního října z bezpečnost­ních důvodů dočasně uzavřeno pro automobily, ale i tramvaje, které projíždějí pod ním. Teprve po týdnu se sem doprava částečně vrátila. Narychlo povolaná firma však musela nejprve popraskano­u konstrukci provizorně podepřít čtyřmi masivními podpěrami. Tyto práce vyšly TSK na několik milionů korun.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Tragický pád Právě před rokem se zřítila trojská lávka.
Foto: archiv MAFRA Tragický pád Právě před rokem se zřítila trojská lávka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia