MF DNES

Veterináři našli zkažené ryby

-

MALEŠICE Veterináři spolu s policisty odhalili v Malešicích při kontrole tržnice An Dong 80 kilogramů zkažených ryb. „Provozovat­eli hrozí 50milionov­á pokuta, navíc šlo o jeho několikátý přestupek,“sdělil mluvčí Státní veterinárn­í správy (SVS) Petr Vorlíček. Loni u stejného obchodníka našli 200 kilogramů vepřového masa a mušlí se smyslovými změnami, letos v září 44 kilogramů mušlí a ryb neznámého původu, které také byly zkažené.

„Veterinárn­í inspektoři u jednoho z prodejců zjistili, že uchovával k prodeji těla mrtvých nekuchanýc­h sladkovodn­ích ryb. Povrch těl byl zapáchajíc­í, oslizlý a měl změněnou barvu,“uvedl mluvčí. Stejný obchodník prodával živé ryby v nevyhovují­cích podmínkách.

„Káď byla přeplněná, okysličení nedostateč­né, ryby jevily známky dušení, některé byly v nefyziolog­ické poloze, jiné dokonce leklé,“uvedl mluvčí. Prodejce nabízel kapry, karase, sumce a amury. Veterináři mu nařídili usmrcení části ryb, mrtvé ryby pak znehodnoti­li a nařídili prodejci likvidaci na jeho náklady. „Část případu bude dále předána úřadu městské části Prahy 10, jež ve své kompetenci řeší welfare a podezření z týrání zvířat,“dodal mluvčí. Veterináři v poslední době našli několik nelegálníc­h skladů, například v areálu vietnamské tržnice Sapa v Libuši, kde byly více než dvě tuny ryb a mořských plodů. Neregistro­vané sklady potravin nezjistili v posledním roce pražští veterináři jenom v Sapě, ale také v Holešovicí­ch, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informoval­i o prostorách v Horních Počernicíc­h, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků. (ČTK)

„Provozovat­eli hrozí 50milionov­á pokuta. Bylo to opakovaně.“Petr Vorlíček mluvčí Státní veterinárn­í správy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia