MF DNES

Před 295 lety zemřel Jan Blažej Santini Génius bez následníka

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

PRAHA Morzinův a Kolowratsk­ý palác, chrám Panny Marie Vítězné, theatinský kostel či cisterciác­ký zbraslavsk­ý konvent. Také tyto světské a sakrální objekty v Praze náleží k dílu geniálního tvůrce barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho Aichela. Proslulý tvůrce zemřel 7. prosince před 295 na Malé Straně ve věku šestačtyři­ceti let.

Architekt na počátku prosince roku 1723 odcházel od nedokončen­ého díla. Ve zbraslavsk­ém klášteře Aula regia podle jeho projektu zedníci a kameníci dokončoval­i přízemní prostory všech traktů, obvodové zdi a terasy komplexu. Poslední úpravy probíhaly například také v malostrans­kém Kolowratsk­ém paláci.

Santini umíral po dlouhé nemoci jako oceňovaný architekt a vážený muž. Krátce před smrtí dosáhl i povýšení do šlechtické­ho stavu. „Jeho druhá manželka Antonie Ignacie Chřepická z Modliškovi­c pocházela z jihočeské šlechtické rodiny,“uvedl historik Pavel Preiss. Santini se na smrtelném loži loučil se svou mladou chotí, dcerkou Ludmilou a synáčkem Janem Ignácem Rochem. Z prvního manželství s Veronikou Alžbětou Schröderov­ou žila již jen dcera Anna Veronika. Tři synové zemřeli v dětském věku na plicní nemoc.

K věčnému odpočinku Santiniho uložili na hřbitově u malostrans­kého kostela sv. Jana v Oboře. Šlo o starobylou lokalitu, pozdně románský kostel zde vznikl ve 13. století. Na místním hřbitově byli pochováni další vynikající barokní umělci, rytec Jiljí Sadeler, sochař Jan Antonín Quitainer a architekt Anselmo Lurago. Kostel s přilehlým hřbitovem však nepřečkaly josefínské reformy. V roce 1784 byl chrám z nařízení císaře Josefa II. zrušen, odsvěcen a uzavřen. Zasvé vzal hřbitov, ostatky byly vyzvednuty a převezeny. Parcelu za tisíc zlatých v dražbě koupil měšťan Josef Peznach, který na místě svatostánk­u vybudoval obytný dům. Místo posledního odpočinku Jana Santiniho dnes připomíná pamětní deska ve Šporkově ulici. Následovní­ky hledal Santini těžko. „Byl natolik osobitý a složitý, že nemohl nalézt přímého pokračovat­ele. Jeho ideální a intelektuá­lně náročná architektu­ra vybočovala z proudu dynamickéh­o radikálníh­o baroka, reprezento­vaného například otcem a synem Dientzenho­fery,“konstatova­l historik Vít Vlnas.

Nenápadný dotek génia

Santiniho sloh, barokní gotika, představuj­e podle historiků specifický český fenomén. „Z domácího umění na Santiniho nejvíce zapůsobila parléřovsk­á a vladislavs­ká gotika, která spoluurčil­a estetiku prostorů a konstrukci jeho staveb,“vysvětlil historik Mojmír Horyna. Poprvé řešení v tomto slohu zvolil u zmíněného zbraslavsk­ého kláštera.

Do barokní architektu­ry Prahy však Santini zasáhl podle expertů takřka nenápadně. „Převládají zde světské stavby, a proto nám jeho pražské dílo dává pouze částečný obraz jeho génia,“uvedl Mojmír Horyna. Ke špičce jeho světské tvorby podle odborníků náleží dva paláce v Ostruhové ulici (dnes Nerudova) na Malé Straně. Pro hraběte Václava z Morzinu, bývalého důstojníka z protiturec­ké fronty a význačného kulturního mecenáše, upravil jeho malostrans­kou rezidenci. V letech 1713–1714 vybudoval průčelí, sjednocují­cí čtyři původně renesanční domy proměněné v barokní palác.

Santiniho dílem se stal i sousední Kolowratsk­ý palác. Hrabě Norbert Leopold Kolowrat jednal na počátku 18. století o stavbě nové rezidence s rodákem z italské Luccy, architekte­m Domenico Martinelli­m. Po otcově smrti Norbert Vincenc Kolowrat zakázku svěřil Santinimu. „Obě palácová průčelí jsou nejen špičkovými výkony světské architektu­ry, ale i soudobého pražského stavitelst­ví,“shodují se odborníci.

Zachráněný kostel

Smršť josefínský­ch reforem zasáhla jiné Santiniho malostrans­ké dílo, kostel a klášter theatinů. Jeho projekt zřejmě navazoval na dílo Jeana Baptista Matheyho či Giovanniho Domenica Orsiho. Santiniho invencí je dramatická modelace interiéru kostela. Klášter zanikl za reforem císaře Josefa II. roku 1783. Kostel před likvidací zachránilo Bratrstvo Boží prozřeteln­osti. Poté objekt koupil hrabě Morzin, jenž zde provozoval divadlo.

„Umělcovo mistrovstv­í dokládá také poutní areál na Bílé hoře. Spíše drobnější, ale velmi zajímavou architekto­vou realizací jsou Svaté schody u kostela na Karlově,“doplnil Vít Vlnas. Malostrans­ký chrám sv. Mikuláše, budovaný od sklonku 17. století, se stal symbolem pražské tvorby dynastie Dientzenho­ferů. V plánech

pokračoval jeho syn Ani on se úplného dokončení kostela nedožil. Dílo završil jeho žák a zeť Anselmo Lurago. Hartigovsk­ý palác na Malé Straně v roce 1720 pro hraběnku Annu Černínovou dokončil František Maxmilián Kaňka. Vyučil se v huti svého otce Víta Václava Kaňky. V několika případech spolupraco­val také se Santinim. Jako staroměsts­ký měšťan provozoval v Dlouhé ulici pivovarsko­u živnost. Z rozvětvené vlašské umělecké rodiny pocházel další barokní tvůrce, Carlo Lurago. S jeho jménem je spjat například jezuitský kostel sv. Ignáce na Dobytčím trhu (dnes Karlovo náměstí). Podílel se také na stavbě opevnění, Klementina, nebo přestavbě kostela Panny Marie pod Řetězem. Do Prahy za prací zajížděl také jeden z nejvýznamn­ějších barokních architektů německy hovořících zemí Johann Bernhard Fischer. Potomek štýrské umělecké rodiny se na Starém Městě pražském podílel například na vzniku Clam-Gallasova paláce.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Poutní areál Přestavby poutního místa Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře se účastnil také Santini. Jeho invenci prozrazuje klenba kostela, profily říms nebo portály.
Foto: Petr Topič, MAFRA Poutní areál Přestavby poutního místa Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře se účastnil také Santini. Jeho invenci prozrazuje klenba kostela, profily říms nebo portály.
 ??  ?? Kryštofa Dientzenho­fera Kilián Ignác. Architekt i pivovarník
Kryštofa Dientzenho­fera Kilián Ignác. Architekt i pivovarník
 ??  ?? Dynastie Dientzenho­ferů
Dynastie Dientzenho­ferů
 ??  ?? Stavitel chrámů i opevnění
Stavitel chrámů i opevnění
 ??  ?? Štýrská stopa v Praze
Štýrská stopa v Praze
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia