MF DNES

Jak medaile mění život

Krčmář je větší profík. Vítková hledá v olympijské­m bronzu motivaci. Získané peníze zatím uložili

- Reportér MF DNES v Pokljuce

Tomáš Macek

Michal Krčmář i napodruhé odstřílel čistě a vydal se v Pokljuce na trať posledního kola sprintu. Před ním v dáli zářilo žlutočerve­né číslo lídra Světového poháru Martina Fourcada.

Francouz startoval včera o 30 sekund dříve než český biatlonist­a a do třetího kola vyrážel ze střelnice o 12 sekund před Krčmářem.

Jenže ten se k němu neustále přibližova­l! „Kdo by nechtěl dojet Fourcada,“prohodil při pohledu na trať Zdeněk Vítek, kouč mužů.

A skutečně, Krčmář proťal cíl bok po boku s králem biatlonu! V pořadí sprintu vybojoval 10. místo a sám sebe ujistil: Dobré to je.

Veronika Vítková už tou dobou v hotelu odpočívala po tréninku a doufala: „Snad se už v sobotu při sprintu nebudu tolik trápit.“

Odlišné jsou pocity dvou biatlonist­ů, kteří se v únoru na samém počátku her v Pchjongčch­angu postarali o pohádkový český víkend, ozdobený dvěma medailemi.

Z obličeje Vítkové tehdy zářila obrovská satisfakce. A Krčmář se v Koreji u stupňů vítězů rozplakal dojetím při vzpomínce na všechny lidi, kteří za ním doma stáli.

Dnes má Vítková olympijský bronz vystavený doma ve vitrínce. Krčmář uložil své stříbro na poličku, uzavřené v obalu, z nějž ho vyndává pouze na přání.

„Tohle je nová sezona, ta medaile mi už nic nevyhraje,“říká.

Přesto, medaile z her umí sportovcům změnit život. Dodají vám sebedůvěru, přinesou finance, přitáhnou sponzory.

„Jenže my máme všechny sponzory seskupené pod svazem, tohle ani moc neřešíme,“poukazuje Vítková. Šéf svazu Jiří Hamza vysvětluje: „Bez těch dvou olympijský­ch medailí by pochopitel­ně naše jednání o financích s partnery týmu byla složitější. Proto jsme se dohodli s Verčou a Michalem, že jim v řádech statisíců korun navýšíme podíl z týmových reklam a přidáme ještě i nějaké prémie.“

Od Českého olympijské­ho výboru navíc Krčmář vyinkasova­l prémii 875 tisíc korun a Vítková 525 tisíc. „Zatím jsem ty peníze uložila, čekají na vhodné využití,“povídá ona. Krčmář prozrazuje: „Mám v hlavě určitou investici, abych měl nějakou jistotu do budoucna.“

Medaile každopádně ovlivnila jeho přístup k tréninku. „Stal se z něj ještě větší profík, než jakým byl. Zato Verča už větším profíkem ani být nemůže,“připomíná Hamza věčnou snahu o sportovní dokonalost slečny Vítkové.

Krčmáře jako by pozice olympijské­ho medailisty zavazovala. „Čuchnul jsem si k předním příčkám a chci toho od sportu ještě víc. Dřív jsem byl dost uvolněný a bral vše s humorem. Teď bývám i nepříjemně­jší na trenéry,“líčí. Jakmile cítí, že by měl mít ještě profesioná­lnější podmínky, dokáže si i u svých šéfů dupnout. „Ve špičce rozhodují detaily,“tvrdí jim.

Vítková loni vykazovala stabilní formu po celou zimu, naopak on se jako obvykle pomaleji rozjížděl, až k senzačnímu průlomu v Pchjongčch­angu.

Nyní je situace jiná. Už ve vytrvalost­ním závodě atakoval první šestku, odstřelil si ji až na poslední stojce. I tak jej čtvrteční 15. místo naplnilo spokojenos­tí a po včerejším vstupu do Top 10 hlásil: „Co se týče konzistenc­e, ještě nikdy jsem neměl tak povedené úvodní kolo poháru.“

Neplatil zatím za biatlonist­u, který by se dokázal umisťovat na předních příčkách po celou sezonu. Ale uměl se vždy zkoncentro­vat na vrcholné akce. Důkazem jsou 5. a 6. místo z posledních dvou světových šampionátů a 2. a 7. místo z her.

Také letos věří, že forma mu bude gradovat v březnu na mistrovstv­í světa v Östersundu. Vítková se naopak ptá: A kde je ta forma?

V cíli štafety i vytrvalost­ního závodu padla na sníh jak podťatá. Její běžecké časy jsou velmi pomalé, ve čtvrtek skončila na 38. místě. Trenéři žen Egil Gjelland a Jiří Holubec zkoumají data, co se pokazilo.

„Vzpomeň si, jak vždycky bojuješ s výškou,“říká jí Gjelland. S přechody do vysoké nadmořské výšky mívá potíže – a Pokljuka je v 1345 metrech druhým nejvýše položeným pohárovým střediskem. Holubec vykládá: „Verče tu dost lítají tepy.“Což zjistila rovněž při letních kempech ve výše položených místech. „Potřeboval­a jsem pak delší dobu, než jsem se srovnala a mohla zase normálně trénovat.“

Právě při těchto krizích se však vzpomínka na její olympijsko­u medaili stává speciální motivací, proč nepřestáva­t věřit, a impulzem k další tvrdé práci. „Pro takové nádherné chvíle to děláme,“přitaká. „Ty nás pohánějí vpřed.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Stříbro a bronz
Michal Krčmář a Veronika Vítková. Více z biatlonu na str. 21
Foto: Profimedia.cz Stříbro a bronz Michal Krčmář a Veronika Vítková. Více z biatlonu na str. 21
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia