MF DNES

Akce Kulový blesk. A Plzeň se přilepila k čelu

- Fotbalový reportér MF DNES

Jan Palička

Jestli se plzeňští fotbalisté chtěli naladit na finální souboj v základní skupině Ligy mistrů, musí být spokojení. Provedli to rychle, snadno, bez rozpaků.

175 vteřin trvalo, než skórovali poprvé.

480 vteřin potřeboval­i na druhý gól.

„Perfektní. Po takovém startu bylo všechno jednodušší,“pochvalova­l si levý obránce Jan Kovařík, který tomu velel. Na úvodní branku nacentrova­l, druhou vstřelil.

Úřadující mistr díky bleskovému startu zvládl 18. ligové kolo, vyhrál 2:0 na hřišti Zlína a zaklepal na vedoucí Slavii.

Než se slávisté dnes podvečer pustí do boje, povedou tabulku o jediný bod. Nikdo další už nestíhá. Ani bohatá Sparta, která se trápí. Stačila poztrácet už 20 bodů a během zimní pauzy, která se blíží, můžeme na Letné čekat velké změny.

Ani Plzeň nezůstane úplně stejná, protože cítí, že potřebuje okysličit. Tři nové příchody už ohlásila. Jednou z posil bude francouzsk­ý útočník Jean-David Beauguel, který na podzim nejenže nastřílel za Zlín devět gólů, ale zároveň podepsal smlouvu s Plzní. Zajímalo vás, jestli nastoupí do vzájemného utkání a potrápí budoucího zaměstnava­tele? Nestalo se. Beauguel si netroufl. Podivnou situaci vyřešil tím, že požádal, aby vůbec nehrál.

Pro Zlín to byla těžká rána. Modrobílé dresy, které v předchozíc­h měsících tak mile překvapily, vůbec nestíhaly. Probudily se až po přestávce, ale to už bylo pozdě. „Zvládli jsme velkou zkoušku, i když ke druhému poločasu mám výhrady,“řekl plzeňský trenér Pavel Vrba.

Abyste pochopili: kdyby Viktoria Fortuna liga včerejší utkání ve Zlíně nezvládla, dost možná by nastal ligový bod zlomu. Slavia mohla během 18. kola získat klíčový náskok, který by si na jaře prakticky jen hýčkala. Takhle nemá prostor, aby si mohla aspoň odfrknout. I dnes proti Mladé Boleslavi musí zabrat naplno.

Plzeň aktuálně nejede na špatné vlně. Porazila 2:0 Olomouc, vyhrála 2:1 v Moskvě nad CSKA, což je klíčové pro vývoj v Lize mistrů, a včera si pohlídala Zlín. Teď záleží, jak zvládne poslední dva duely před zimou. Dlouhý ligový půlrok ukončí v neděli s Karvinou, ale ještě důležitějš­í bude středa, kdy v Lize mistrů přivítá AS Řím. Bude hlídat vysněnou třetí pozici ve skupině, ze které se přestupuje do jarní fáze Evropské ligy. Možná bude stačit i porážka, protože moskevský konkurent hraje na hřišti Realu Madrid. „Ukáže se, jak jsme silní,“myslí si kouč Vrba.

Se včerejší akcí Kulový blesk mohl být spokojený. Nejprve Kovaříkův prudký centr z levého křídla uklidil pod břevno obr Chorý. „Jen mi stačilo, abych to uklidil,“líčil útočník Tomáš Chorý. Následně do rozhozené pětičlenné zlínské obrany protančil záložník Čermák, poslal balon do pravého křídla, odkud s černou obličejovo­u maskou nacentrova­l Havel a Kovařík se trefil sám. Z voleje a pravačkou.

Až se tomu sám divil, protože je ortodoxní levák.

 ?? Foto: MAFRA ?? Roman Hubník vs. Pavel Vyhnal Aneb Plzeň proti Zlínu.
Foto: MAFRA Roman Hubník vs. Pavel Vyhnal Aneb Plzeň proti Zlínu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia