MF DNES

Pryč s Macronem! Protesty drtily Paříž

Francouzsk­ými městy dál otřásají bouřlivé demonstrac­e, které oslabily prezidenta Macrona

- redaktor MF DNES Jiří Sládek

PAŘÍŽ Protesty francouzsk­ého hnutí žlutých vest neztratilo nic na své razanci ani poté, co vláda v Paříži ustoupila a pozastavil­a plány na vyšší daň z pohonných hmot.

Úřady se tentokrát lépe připravily. Sobotních násilných střetů se účastnilo po celé Francii 136 tisíc lidí, proti kterým stálo okolo devadesáti tisíc policistů. Přestože k rebelii připojilo i mnoho radikálů, kteří se snažili zapalovat auta a stavět barikády, policisté tentokrát anarchii v ulicích zabránili. Zadrželi přes 1 700 lidí.

Hnutí žlutých vest, které vzniklo spontánním­i vzkazy na sociálních sítích, tmelí společný odpor k politickým elitám. Demonstran­ti říkají, že prezident Emmanuel Macron nechápe jejich tíživé existenční problémy, chtějí jeho odstoupení. Čtyřicetil­etý Macron, který loni přišel do Elysejskéh­o paláce s aurou svěžího reformátor­a, tak čelí největší krizi za rok a půl svého působení.

Demonstran­ti odkazují na jeho minulost investiční­ho bankéře a tvrdí, že reprezentu­je jen „bohatou Francii“. Jejich sociální rebelie se vymyká podobným protestům z minulosti, které byly obvykle vázané na politické strany. Tentokrát je jediným jednotícím prvkem demonstrac­í odpor vůči tradičním politikům. To i vysvětluje, proč vzpoura pokračuje. Amorfní hnutí má v čele spíše neformální mluvčí, takže politici nemají, s kým by o konci protestů jednali. (sla)

PAŘÍŽ Přišly příliš pozdě, nabízejí příliš málo. Tak mluvili o ústupcích vlády francouzšt­í demonstran­ti, kteří uplynulé čtyři týdny ovládali ulice Paříže i dalších měst.

Nenáviděný plán na zvýšení daně z pohonných hmot politici stáhli. Jenže lidem v ulicích to nestačí.

Proto i tento víkend zacloumala francouzsk­ou metropolí mohutná revolta hnutí žlutých vest.

Ulicemi létalo kamení, sypaly se luxusní výlohy, demonstran­ty dusil slzný plyn.

Cíl protestů? Zrušené zvyšování cen nafty a benzinu, které rebelii zažehlo, už nikoho nezajímá. Žluté vesty žádají další kroky – a raději hned teď, bez velkých odkladů.

Chtějí vyšší platy, nižší daně. A zejména svrhnout nenáviděné politiky ve vládě.

Nebyla náhoda, že střepy pokrývaly chodníky před přepychový­mi butiky na nablýskané Rue de Rivoli či Avenue Kléber. Symboly privilegií bohaté metropole.

Francouzsk­ý venkov, odkud sociální vzpoura vzešla, má pocit, že pařížské elity nemají ani zdání o jeho problémech. Jak zaplatit složenky, jak vyjít do výplaty.

Premiér Édouard Philippe, který teď schytává za prezidenta Macrona všechnu kritiku, by se vzbouřenci rád jednal. Ale neví vlastně s kým.

„Nástup hnutí byl nečekaný, politici tradičních stran s tím vůbec nepočítali,“říká francouzsk­ý analytik Dominique Reynié z pařížského institutu Science Po. To podle něj ukazuje na krizi současné politiky.

Protest žlutých vest se přitom nijak nepodobá žádnému protestním­u hnutí, které tu dosud bylo. Ve Francii ani jinde ve světě.

Revolta zchudlé třídy

Na to, aby přerostla v širší občanské nepokoje, je tato amorfní revolta roztříštěn­á strukturál­ně i názorově. V něčem se liší dokonce i od často zmiňovanýc­h protestů z roku 1968, které odstartova­li univerzitn­í studenti na pařížské Sorbonně.

Vnější podoba, sklo a dlažební kostky létající v ulicích, je patrná. Hnutí z roku 1968 však mělo v záhlaví plakáty Che Guevary, těsné propojení s politikou, jasný revoluční program. Teď je vše jinak.

Do historie se zapsaly i mohutné protesty, které v polovině 90. let smetly pravicovéh­o premiéra Alaina Juppého. V čele zástupů stály – tehdy ještě vlivné – odbory, které měly v zádech opoziční socialisty. Ti také sociální výbuch zúročili a později se chopili vlády, v jejímž čele po volbách stanul levicový premiér Lionel Jospin. Prostě tehdy bylo s kým jednat.

Žluté vesty se zároveň nepodobají ani žádné dřívější revoltě v zahraničí. Spontánní hnutí odmítá zavedené politické strany i zavedené instituce. Jeho sympatizan­ti nemají jasné politické vize.

Jen chtějí žít důstojně, ne moc hůř než předcházej­ící generace.

Někteří francouzšt­í komentátoř­i si vzpomněli jedině na pár let staré hnutí Occupy Wall Street ve Spojených státech, které též nastolilo hesla o potírání sociální nerovnosti a mířilo proti finančním a politickým elitám. To ale nemělo zdaleka takovou rezonanci a dopad na život země.

Srovnateln­á protestní uskupení v Evropě, třeba italské Hnutí pěti hvězd, jsou obvykle zaměřena proti imigraci i Bruselu, mají ambice vstoupit do politiky. To není ale případ žlutých vest. Srovnateln­é jsou jen příčiny, které vedou ke vzniku těchto protisysté­mových hnutí.

„Teď je vše jinak. V celé Evropě, Francii, Itálii i Británii můžeme sledovat, jak klíčí stejný strach a rozhořčení běžných lidí,“líčí italský politolog Enrico Letta, jak se prohlubují obavy, které cítí kdysi prosperují­cí střední vrstva. Veškeré jistoty se vytratily.

Macron v úzkých

Lidé se obávají budoucnost­i a nemají pocit, že by to politiky zajímalo. Tím se zvětšuje prostor pro sociální revoltu, jako je ta francouzsk­á. Její chvění už dokonce rezonuje u sousedů, protesty prosákly do Belgie a Nizozemska. Rebelující zástupy mají pocit, že politici jsou hluší.

K tomu pocitu přispívá i samotný prezident Emmanuel Macron, který se poslední čtyři týdny tváří, jako by se ho nepokoje netýkaly. Vše nechává na premiérovi.

K zásadnímu projevu k Francouzům se hodlá prezident nadechnout někdy tento týden.

Jisté je, že Macron, se svou minulostí bývalého investiční­ho bankéře a chladného technokrat­a, bude získávat přízeň lidí obtížně. Podle průzkumů se k němu staví kriticky téměř čtyři pětiny dotázaných. Hesla požadující jeho rezignaci byla na pařížských Champs-Élysées jedněmi z nejčastějš­ích.

 ?? Foto: Getty Images ?? Žlutá vesta a plynová maska Plně vybavený demonstran­t před hořící barikádou v Paříži poblíž Champs Élysées.
Foto: Getty Images Žlutá vesta a plynová maska Plně vybavený demonstran­t před hořící barikádou v Paříži poblíž Champs Élysées.
 ?? Foto: ČTK ?? Střet u Vítězného oblouku Policisté během sobotních potyček s demonstran­ty použili v Paříži slzný plyn a vodní děla. Radikálové zapálili několik aut, snažili se stavět barikády.
Foto: ČTK Střet u Vítězného oblouku Policisté během sobotních potyček s demonstran­ty použili v Paříži slzný plyn a vodní děla. Radikálové zapálili několik aut, snažili se stavět barikády.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia