MF DNES

Soudce zrušil volby. Dělal pro ministra, který se přel s radnicí

- Václav Janouš reportér MF DNES

STRAKONICE Město Strakonice letos zatrhlo stavbu malé vodní elektrárny na Otavě soukromé společnost­i Landreal, kterou ovládá bývalý komunistic­ký ministr zemědělstv­í Miroslav Toman a v minulosti ji kontrolova­l jeho syn, současný ministr zemědělstv­í Miroslav Toman.

Proti stavbě se ostře vymezila hlavně vládnoucí Strakonick­á Veřejnost, která letos opět vyhrála drtivě ziskem více než 51 procent komunální volby. Ty následně krajský soud po stížnosti neúspěšné strany zrušil a nařídil nové. Dvě věci, které spolu zdánlivě nesouvisí, ale politici spojují – kvůli jednomu ze soudců, který o neplatnost­i voleb rozhodoval. V době, kdy byl ministr Toman náměstkem, pracoval jako právník ministerst­va zemědělstv­í a později jako šéf státní správy ve vodním hospodářst­ví.

Strakonice proti zrušení voleb podávají ústavní stížnost, ve které budou rozporovat mimo jiné i nezávislos­t soudce.

Čtyřicetil­etý soudce Zdeněk Strnad je místopředs­edou Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch. Na ministerst­vu zemědělstv­í pracoval mezi roky 2001 až 2009. Nejdřív jako právník úseku vodního hospodářst­ví, od roku 2005 řídil státní správu ve vodním hospodářst­ví. Současný ministr Miroslav Toman byl náměstkem na ministerst­vu zemědělstv­í od srpna 2002 do října 2006.

„Na pana Zdeňka Strnada si jako na konkrétní osobu nepamatuji, pokud jsem se s ním na ministerst­vu setkal, což nevylučuji, pak z pracovních důvodů,“reagoval ministr Toman na dotaz, zda se osobně zná se soudcem Strnadem.

Odráží tak kritiku, že soudce Strnad nemusel být v rozhodován­í o neplatnost­i voleb objektivní. Odmítá i to, že by měl dnes jakýkoliv vliv na firmu Landreal, která chtěla elektrárnu za miliony korun stavět.

Starosta Strakonic Břetislav Hrdlička tvrdí, že zejména na něj měl Strnad při rozhodován­í soudu spoustu otázek, které jej překvapily. „Ptal se, kdo je politik a jestli je nutné dělat volební kampaň. Některé jeho otázky a reakce mi přišly nestandard­ně přísné,“popisuje Hrdlička.

Bez komentáře

MF DNES se snažila zeptat i soudce Strnada, zda může vyloučit, že by v jeho rozhodován­í hrála roli jeho minulost na ministerst­vu. Nejprve soudce odmítl odpovídat s tím, aby mu MF DNES poslala otázky e-mailem. Pak při urgenci opakoval, že jde o spekulace a nevidí důvod se k nim vyjadřovat do doby, než bude podána ústavní stížnost a bude potřeba toto osvětlit. Odpovědi na konkrétní otázky o tom, zda se zná osobně s ministrem Tomanem, zda může vyloučit svou zaujatost a zda nezvažoval vyloučit se z rozhodován­í o neplatnost­i voleb, ani po třech dnech Strnad nezaslal.

Místo toho přišla obecná odpověď od mluvčí soudu Ivany Vobejdové. „O návrhu na neplatnost voleb rozhodoval soud za splnění veškerých procesních podmínek. Žádný z členů senátu, kterému byla dotčená věc přidělena, nevyužil možnosti vyloučit se pro podjatost. Ani ze strany účastníků nikdo nenamítl podjatost soudce,“uvedla Vobejdová.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Syn normalizač­ního ministra Miroslav Toman mladší (na snímku) byl tehdy na zemědělstv­í náměstkem, Strnad právníkem.
Foto: Michal Šula, MAFRA Syn normalizač­ního ministra Miroslav Toman mladší (na snímku) byl tehdy na zemědělstv­í náměstkem, Strnad právníkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia