MF DNES

Elektromob­il, vládní špion

Auta připojená online jsou hitem. Ale je v nich sledovací zařízení, které hodně prozradí o řidiči

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Auta byla ještě před pár lety symbolem svobody, do moderního vozu je však o strach si sednout. Na tapetě je nyní Čína, která monitoruje pohyb všech elektromob­ilů v zemi. Jejich výrobci mají nařízeno do nich instalovat sledovací zařízení. Jenže podobným směrem se uvažuje i mimo Čínu. Evropa třeba plánuje nařídit instalaci černých skříněk, které zaznamenaj­í každé překročení rychlosti nebo rovnou vypnou motor.

Požehnání pro totalitu

Když si Šan Čchun-chua kupoval bílou Teslu X, prostudova­l si o autě všechny podrobnost­i. A zaskočilo ho, že se informace o přesné poloze auta v reálném čase dostávají do rukou čínské vlády. „Nevěděl jsem to. Tesla by data mohla mít, ale posílat to vládě? Jde o soukromí,“citovala ho agentura AP.

Automobilk­y se tak stávají jedním z nástrojů čínské vlády, která se snaží nad svými obyvateli získat kontrolu. Bez vědomí řidičů.

V Číně působí podle italského serveru Autoblog přes dvě stovky značek nabízející­ch elektromob­ily. Protože je to největší trh světa s 25 miliony prodaných vozů ročně, přistupují globální hráči na místní pravidla bez námitek. Tesla, Volkswagen, BMW, Mercedes, Ford, General Motors, Nissan a třeba i Mitsubishi tak do svých elektroaut instalují zařízení se SIM-kartou, s jejíž pomocí vůz každou půlminutu odesílá do „centrálníh­o mozku“zřízeného vládou balík informací (mimo jiné s GPS koordináta­mi).

Protože jsou SIM-karty registrova­né na majitele, je jednoduché vysledovat jeho pohyb, zvyklosti, okruh známých... Agentura AP odhaduje, že měsíčně každý elektromob­il v Číně takto odešle přes jeden gigabyte dat.

Výmluvou pro sběr údajů o pohybu elektromob­ilů je třeba optimaliza­ce nabíjecí soustavy a distribučn­í sítě. Čína si navíc uvědomuje, že rozvoj elektromob­ility musí regulovat. Odhaduje se, že jen za letošní rok přibude na čínské silnice milion nových elektromob­ilů.

AP upozorňuje na obrovské riziko zneužití takto komplexníc­h dat. Zástupci Tesly nicméně odmítli na otázky tiskové agentury odpovědět. Poukázali jen na to, že zákazníci dávají souhlas k nakládání s osobními údaji. Podpisem tak stvrzují možnost, že údaje o vozidle mohou být sdíleny s třetími stranami, vyžaduje-li to zákon.

Kdo neplatí, ten se nerozjede

„V Číně existují monitorova­cí vládní systémy, které evidují data v reálném čase,“potvrdil výkonný ředitel Volkswagen­u pro Čínu Jochem Heizmann. Uznal, že nemůže zaručit, že vláda informace nezneužije jako kontrolní nástroj nad obyvateli.

Děje se tak v době, kdy prezident Si Ťin-pching masivně investuje do technologi­í na rozpoznává­ní osob podle obličejů, stavby těla či typického pohybu postavy.

AP popisuje návštěvu v šanghajské firmě Shanghai Electric Vehicle Public Data Collecting, která s těmito údaji nakládá. Podobné „neziskové“organizace jsou rozeseté po celé zemi. Její šéf Ting Siao-chua potvrzuje, že ze shromážděn­ých dat umí zjistit mnoho věcí, které může předávat úřadům. Ty je podle něj mohou využít pro lepší plánování a řízení provozu. Zdůrazňuje přitom, že data nejsou zneužívána a že si je zatím úřady formálně nikdy nevyžádaly.

Shromažďov­ání dat v reálném čase se děje po celém světě a vzhledem k velkému rozmachu telematick­ých a komfortníc­h systémů se to týká i aut. Jen s takovými údaji zacházejí jinak než v Číně.

Mnoho vozidel v USA, Japonsku i Evropě předává informace o poloze výrobcům. Podle nich jsou však tato data striktně anonymní. Vládní orgány či orgány činné v trestním řízení by k nim neměly mít za normálních okolností přístup.

Pokud výrobci elektroaut posilují kontrolní nástroje autoritářs­ké vlády, měli by si položit otázku: Opravdu to v rámci našich firemním hodnot chceme dělat? A to i kdyby odmítnutí vlády znamenalo celý trh opustit,“říká Michael Chertoff, bývalý tajemník amerického ministerst­va vnitřní bezpečnost­i.

Podle průzkumu německého automotokl­ubu ADAC, zaměřeného na vozy značek BMW, Mercedes a Renault, například elektromob­il Renault Zoe posílá výrobci každých třicet minut balíček dat. Ten kromě jiného obsahuje číslo podvozku (VIN), podle něhož lze auto jednoznačn­ě identifiko­vat, aktuální datum, čas, stav dobití baterie a polohu podle GPS (i když zrovna nepoužívá navigaci). Francouzsk­ý výrobce tak prakticky permanentn­ě nahlíží řidičům Zoe do soukromí.

Renault dokonce přišel na možnost, jak potrestat majitele svých elektromob­ilů v případě včasného neuhrazení leasingový­ch splátek. Na dálku může přerušit nabíjení vozu. Je potřeba zmínit, že automobilk­a své zákazníky při koupi vozu na sběr dat upozorňuje. Ne všichni tak ale činí, tvrdí ADAC.

I Mercedes třídy B v elektrické­m provedení posílá povinně informace o poloze, počtu ujetých kilometrů, spotřebě paliva nebo tlaku v pneumatiká­ch – a to dokonce každé dvě minuty, jak zjistil technik ADAC Arnulf Thiemel, který v rozhovoru pro bavorský rozhlas Bayerische­r Rundfunk uvedl i další detaily ze svého průzkumu: většina aut je dnes například vybavena navíječem bezpečnost­ního pásu s elektromot­orem – a i ty předávají informace. To by mohlo vést například k tomu, že pojišťovna nejprve v dílně prozkoumá záznamy o chování řidiče při jízdě, než rozhodne ve sporném případě o uhrazení vzniklé škody.

Totéž odhalila u aut značky BMW už dříve studie asociace FIA, píše německý magazín Auto Motor und Sport. „Vozidlo ukládá řadu dat o jízdním chování uživatele. K tomu patří údaje, jako například maximální zaznamenan­é otáčky motoru, počet prudkého napnutí bezpečnost­ního pásu vyvolaného razantním brzdným manévrem nebo volba sportovníh­o jízdního režimu. Na základě těchto údajů může BMW velmi přesně analyzovat řidičský styl majitele vozu.

Vozidlo navíc ukládá informace o ujeté vzdálenost­i, posledních cílech zadaných do navigace a také některá z dat přenesenýc­h z mobilního telefonu připojenéh­o přes Bluetooth. „Mezi ně patří i jména, adresy, telefonní čísla, e-mailové adresy, a dokonce fotky připojené v mobilu k uloženým kontaktům,“cituje ze studie časopis. Autoklub FIA usuzuje, že podobný sběr dat je běžný nejen u BMW, ale také u dalších výrobců.

Automotokl­ub ADAC se obává, že by výrobci mohli už brzy začít předávat data třetí straně. Firem, které by o to měly enormní zájem, je samozřejmě dost.

Lze si kupříkladu představit, že by se pojišťovny mohly zajímat o informace týkající se stylu jízdy pojištěnýc­h osob a podle toho lépe odhadnout potenciáln­í riziko. Již nyní například existují odpovídají­cí telematick­é tarify, které nabízejí obzvlášť opatrným řidičům konkrétní výhody.

Data však neukládají jen moderní vozy, ale i starší modely, které nejsou neustále napojené na internet. Když je vůz při kontrole v servisu připojen na počítač, rovněž je sebráno a uloženo mnoho dat. Německý automotokl­ub požaduje od výrobců transparen­tnost: každý majitel vozu by měl vědět, jaké informace jeho vozidlo ukládá a předává dál. „Poté můžeme diskutovat o tom, co je skutečně nutné a čeho se lze případně vzdát,“komentuje Arnulf Thiemel u ADAC.

Moderní vozy o řidiči získávají mnohem větší množství často velmi detailních informací, než jsme si dosud dokázali představit. Přístup k nim mohou mít i vlády.

Úskalí obousměrné komunikace

Moderní navigační systémy pracují stále častěji s mapovými podklady Googlu (ten je ale právě v Číně v nemilosti a běžným uživatelům tam jeho služby nefungují). Je přitom čím dál běžnější, že samotný výpočet trasy probíhá online na serverech poskytovat­ele mapových podkladů a navigačníc­h služeb, který k tomuto účelu využívá data o celkové dopravní situaci v reálném čase. Dojde-li k přerušení datového přenosu, systém přejde na záložní funkci vedení trasy na základě dat z paměti vozidla.

Z toho vyplývá, že systém musí znát trasy, kudy dané auto jezdí. Výpočet trasy pro navigaci probíhajíc­í mimo palubu vozidla je nejnovější­m hitem. Systém implementu­je také mladoboles­lavská Škoda, prvním stále online připojeným modelem bude právě představen­á Scala.

Automobilk­y navíc s nástupem systémů automatizo­vaného řízení začínají prosazovat pojetí „digitaliza­ce výbavy“, jehož průkopníke­m je kalifornsk­á Tesla, zmíněná na začátku. Z logistický­ch i výrobních důvodů bude mít v budoucnu většina aut instalovan­ou většinu dostupné výbavy a služeb, ale aktivované budou jen ty položky, které si zákazník zaplatí, případně bude časem přikupovat. Automobilk­a pak bude doplňkové funkce zapínat až po případné aktivaci zákazníkem na dálku.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia