MF DNES

Tisíce let pod pouští

Čeští egyptologo­vé představuj­í v unikátní knize své největší objevy za desítky let práce v Africe.

- redaktorka MF DNES

Ivana Faryová

Miluji tě, jsa podmaněn tvou krásou.“Tak začíná nejstarší doložená milostná píseň v dějinách lidstva. Letos je nález „plnoletý“, čeští vědci text objevili v roce 2000 v kapli hrobky soudce a kněze Intiho v Jižním Abúsíru. Je součástí malované výzdoby kaple, která zobrazuje hudební scénu s harfeníky a zpěváky, kteří píseň zpívají.

Zatímco například o loňském odkrytí chrámu faraona Ramesse II. nebo o mimořádně významném objevu hrobky vysokého hodnostáře a králova důvěrníka Kairese letos v říjnu se ihned dozvěděl celý svět, s první milostnou písní i jinými nálezy, které kniha Stvořené pro věčnost: největší objevy české egyptologi­e představuj­e, se čtenář seznámí poprvé. Avšak jak ty slavné, tak ty „drobnější“nebo méně známé objevy jsou důležité, protože doplňují historické souvislost­i a zpřesňují informace o dané době.

Podivné kulty

Tak se například čtenář, na kterého se z jedné fotografie sype množství nádobek o velikosti skořápek z lískových oříšků, může ptát, k čemu sloužily. K obětování, samozřejmě. Ale proč jsou tak malé? Tehdejší faraon prostě musel tak trochu šetřit. „Když na začátku 4. dynastie panovník Snofru stavěl celkem tři různé pyramidy, protože mu padaly a nebyl spokojený, musel zekonomizo­vat zádušní kulty svých hodnostářů. A tak místo použití velkých nádob se skutečnými obětinami se obětovával­o jen symbolicky. Na jídlo byly najednou jen malé misky a na symbolické množství nápojů miniaturní pohárky,“vysvětluje ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu a šéf české expedice v Egyptě Miroslav Bárta. Nález těchto miniatur pochází z hrobky dvořana Kakaibaefa, kde se jich našlo dokonce několik tisíc.

Vlajková loď Abúsír

Čeští vědci pracují v Egyptě už 60 let – na hlavní koncesi v Abúsíru nedaleko Káhiry i jinde. Miroslav Bárta upozorňuje, že jejich ojedinělá publikace, která vyšla teprve před pár dny, začala vznikat právě tehdy – přicházely totiž první objevy. Bárta připomíná, že egyptologo­vé jsou největší českou vědeckou expedicí pracující tak dlouho v zahraničí.

Pro zájemce o slavnou starověkou civilizaci – tentokrát spíš než pro experty – vydala Filozofick­á fakulta Univerzity Karlovy publikaci „Stvořené pro věčnost“.

„Je věnována našim hlavním objevům na území Egypta a Súdánu za celou dobu trvání práce našeho ústavu v těchto zemích. V knize najdete 140 vybraných předmětů s nádhernými fotografie­mi a s doprovodný­m textem, který vždy představuj­e jeho příběh, jeho historii a význam i obecnější zasazení do kontextu,“říká Miroslav Bárta.

„Většina nálezů logicky pochází z naší vlajkové lodě, to znamená z pyramidové­ho pole v Abúsíru, a nálezy pokrývají více než pět tisíc let existence pravěku a staroegypt­ské civilizace jako takové. Část z těch předmětů nebo nálezů dosud nebyla publikován­a, takže čtenář je uvidí poprvé včetně úplně posledního – hrobky jednoho z nejstaršíc­h egyptských mudrců, kteří kdy žili, hodnostáře Kairese,” dodává.

Pohřeb lobbisty i myši

V knize je socha Kairese poprvé zveřejněna ve stavu po vyčištění a rekonstruk­ci. Součástí obsahu je také například jeden z nejkrásněj­ších portrétů Ptahšepses­e, jednoho z prvních lobbistů v historii lidstva, dokonce i pohřeb myši do sarkofágu kněze Neferinpua, dokumenty z pozůstatků papyrových archivů a další nálezy z doby stavitelů pyramid i pozdější, které čeští egyptologo­vé objevili v Abúsíru, nedaleké Sakkáře či mnohem vzdálenějš­í egyptské Západní poušti, a také naprosto unikátní nálezy ze Súdánu, o kterých se poněkud neoprávněn­ě moc nemluví. Kniha je unikátním dílem, takovou totiž čeští egyptologo­vé ještě nedělali. A je o to cennější, že zaznamenáv­á výhradně výsledky české vědy. Objevy a vědecká práce českých egyptologů jsou již dávno součástí světového kulturního dědictví, poznamenáv­á rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

V příštím roce toto vědecké odvětví oslaví další výročí. Bude to sto let, co se egyptologi­e začala přednášet na Univerzitě Karlově. Starou civilizaci od břehu Nilu „přivedl“na univerzitn­í půdu do Prahy František Lexa, čímž se stal zakladatel­em české egyptologi­e. Sám na škole působil zpočátku jako soukromý docent, to znamená, že semináře o Egyptě vedl bez nároku na honorář.

 ?? 2x foto: Univerzita Karlova ?? Objev chrámu Vstupní pylon chrámu s abúsírským­i pyramidami na obzoru.
2x foto: Univerzita Karlova Objev chrámu Vstupní pylon chrámu s abúsírským­i pyramidami na obzoru.
 ??  ?? Před 3 300 lety Mumie Ramesse II., jednoho z nejvýznamn­ějších egyptských faraonů.
Před 3 300 lety Mumie Ramesse II., jednoho z nejvýznamn­ějších egyptských faraonů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia