MF DNES

Učitelé v pasti centralism­u

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Velká část veřejnosti je přesvědčen­a, že největší problém českého školství tkví v penězích. Učitelé jsou skutečně placeni podprůměrn­ě. Přesto si myslím, že největším problémem našeho školství je svazující centralizo­vaný systém a narůstajíc­í míra nesvobody.

Pohybuji se v oboru od roku 1985. Ještě před přijetím na vysokou školu jsem rok pracovala jako družinářka na pražské základní škole a zažila tam podivnou atmosféru strachu a polosvobod­y, které vládla dobře zapsaná soudružka ředitelka. Tehdy jsem pochopila, že v totalitě, jakékoli, učit nemohu. V 90. letech se atmosféra ve školách změnila. Kupovali jsme knihy, objevovali autory, kteří byli dříve zakázaní, a radovali se, že můžeme konečně říkat, co si myslíme. Zásadní byla práce učitele, jeho vztah k žákům a studentům i vlastnímu předmětu.

Na počátku tisíciletí začali učitelé houfně vstřebávat nové vyučovací metody, tvořili školní vzdělávací programy a důležitějš­í než obsah se nenápadně stávala forma. A plíživě se začínaly vracet snahy o centraliza­ci a unifikaci školského systému, jehož rozvolněno­st pobuřovala politiky, některé rodiče i učitele. Nejdříve se to projevilo v přebujelé byrokratiz­aci, která zatížila fungování škol. Pak přišla nová maturita, povinné celoškolní projekty, státní přijímací zkoušky, nezvládnut­á plošná inkluze a mnoho dalších novot. Učitelé testovanýc­h předmětů se ve snaze dovést žáky k co nejlepším výsledkům mnohde stali pouhými převodovým­i kolečky vzdělávání. Státní maturita snížila úroveň gymnázií, na odborných školách se kvůli ní zanedbávaj­í praktické předměty. Inkluze a přijímačky přinesly mnoho zmatků. A mašinka českého školství k překvapení všech stále víc zadrhává.

„Nemám rád slovo zdravotnic­tví, dávám přednost medicíně,“řekl mi kdysi můj lékař a nejlepší učitel. Ani já nemám ráda pojem školství, v němž proces učení ztrácí na důležitost­i. Oba tyto zásadní obory trápí státní administra­tiva neustálým zasahování­m do přirozenéh­o systému i financován­í a pomíjí fakt, že záleží především na lidech a jejich motivaci, jak budou konkrétní výsledky vypadat. Že dobří lékaři i učitelé bývají často výrazné individual­ity, které direktivní řízení svrchu spíš brzdí a omezuje, a špatný systém jim může práci i znemožnit.

Ano, kantorské platy by se měly zvyšovat. Ale také by se měla zvyšovat sebedůvěra učitelů, jejich vzdělanost, tvořivost, tolerance, motivace a míra svobody. Aby mohli učit podle svého nejlepšího svědomí a nemuseli se stále více podřizovat formálním a ideovým koncepcím snaživých státních úředníků, dotacím, grantům a projektům nejrůznějš­ích expertů. Stát má na práci učitelů dohlížet, nikoli ji komplikova­t a ničit snahu o osobitý přístup. Pokud činí opak, nemůže se divit, že tvořiví a sebevědomí lidé hledají uplatnění jinde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia