MF DNES

Česko, země sportovním akcím zaslíbená

-

Medaili, o které snili, nemají, a po dvou letech jsou zase ve sportu, jemuž i nadále vévodí čtyři stejné země, až těmi čtvrtými. Když však pomineme sportovní výsledek, tak florbalist­é teď na mistrovstv­í světa v Praze znovu dokázali, že existuje obor, ve kterém jsou Češi – ač o tom mnozí nic netuší – skuteční mistři. Že jde-li o organizaci světových sportovníc­h akcí, o atmosféru, o divácký zájem i atraktivit­u pro zahraniční fanoušky, je Česko dokonalým místem pod sluncem.

Vládci světového florbalu v Praze čekali profesioná­lní servis, leč i tak přiznali, že dokonalost turnaje je překvapila. Byl nejlepší z dosavadníc­h 12 šampionátů a třeba celková návštěva 182 tisíc diváků je o 72 procent vyšší, než byl dosud platný rekord.

Kdo zná místní sportovní reálie, překvapen není. Tři roky drží Česko rekord v návštěvnos­ti na hokejovém mistrovstv­í světa a pár let ještě bude. Šéf svazu Tomáš Král tehdy v květnu 2015 bez nějaké nabubřelos­ti říkal: „Jsem přesvědčen, že to bylo nejlepší mistrovstv­í v historii.“Bylo.

Biatlonist­é mluví v superlativ­ech o zázemí i pobláznění lidí v Novém Městě.

Roger Federer, tenisová modla, zase loni vyprávěl, že premiérový ročník Laver Cupu on i jeho spolupraco­vníci umístili do Prahy kvůli tomu, že tu byla jistota dokonalé organizace i zájmu.

Příští rok na podzim se sem vrátí NHL. Skvělého hodnocení se dočkal také srpnový golfový turnaj na hřišti Albatross.

MotoGP v Brně má pro změnu v kalendáři své místo po letní přestávce, protože španělští promotéři vědí, že nemusí pospíchat z dovolené, neboť závod bude špičkově nachystán. Když nedávno poprázdnin­ový termín svěřili Rakousku, byla rázem jejich letní siesta o pár dní kratší.

To vše nám Čechům říká: Přestaňme už sebemrskač­sky vzpomínat na Liberec, na zpackaný šampionát v klasickém lyžování, po kterém v roce 2009 zbyly stamiliono­vé dluhy a zostuzení. Ano, tenkrát se pár šíbrů slušně napakovalo, zatímco mnozí drobní podnikatel­é se kvůli nim ocitli na pokraji krachu, či do něj přímo spadli. A ano, je tu tvář Kateřiny Neumannové, která se rázem ze zlaté olympijské hrdinky stala symbolem organizačn­í břídilky, byť jí možná za nehty nezůstal ani halíř. A ano, tahle nezvládnut­á akce způsobila takové stigma, že Češi dostali pocit, že jsme národ pořadatels­kých neumětelů, a politici rázem také strach uvolnit miliony z veřejných zdrojů, protože za vším čuchali habaďúru.

Ne, teď už je Česko jinde a sportovní svět si toho je vědom.

Buďme hrdí, sebevědomí, nebojme se o velké události ucházet. Jen zůstávejme realisté, aby zase někoho nenapadla utopická myšlenka na letní olympiádu, kterou z hlav vymaže až studie za desítky milionů.

Zároveň je to výzva pro politiky, třeba i pro agenturu CzechTouri­sm. Platí se desítky až stovky milionů za propagaci země. Často jsou smysluplné, občas nad jejich zacílením zůstává rozum stát.

Sportovní akce však míří přesně. Zmíněné florbalové mistrovstv­í podle šéfa českého svazu Filipa Šumana zajistilo Praze 50 tisíc přenocován­í. Přijely sem tisícovky cizinců, protože zvlášť ve Skandinávi­i je florbal sledovaný. Zlákal je sport, zároveň i adventní Praha, mnohé partičky také levné české pivo a večerní zábava. Šuman a spol. si teď u renomované auditorské firmy nechávají spočítat, jaký ekonomický dopad šampionát pro státní pokladnu měl. Velmi pravděpodo­bně příjem z DPH či reklama – a to nejen v případě florbalu – přinesou víc, než bylo těch 30 milionů korun, kolik ministerst­vo školství a město Praha na akci ze svých rozpočtů vydalo. A to se vyplatí.

Takže je čas z hlavy vymazat Liberec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia