MF DNES

Lidi si přestali věřit

Je prvním mužem českého a druhým světového biatlonu. Kam ho Jiří Hamza kormidluje?

- Reportér MF DNES v Pokljuce

Tomáš Macek

Doma si ho moc neužijí. Dostal i nabídky vstoupit do politiky, jenže to mu manželka Romana rovnou zakázala. K práci ve funkci viceprezid­enta Mezinárodn­í biatlonové federace (IBU), kam Jiřího Hamzu v září zvolili, však od ní svolení dostal. „Volíme to menší zlo,“říká. „Ta práce je logickým vyústěním toho, co se poslední dva roky dělo.“

Máte na mysli váš boj proti dopingu a korupci ve vedení IBU? Cítíte teď zodpovědno­st dostat biatlon na lepší cestu?

Ano, musíme se vrátit zpátky na zem a zase vytvořit světovou biatlonovo­u rodinu, která neexistova­la od chvíle, kdy jsme mezi sebou v rámci tohoto spolku začali bojovat. Mezilidské vztahy jsou silně poškozené. Lidi si přestali věřit.

A kvůli ruskému dopingu ztratil navíc biatlon důvěru i navenek?

Určitě. Skandálů bylo moc, potřebujem­e zlepšit pověst. Největším problémem starého vedení bylo, že nechtělo řešit problémy a přestalo úplně komunikova­t s lidmi pod nimi. Stala se z toho show Anderse Besseberga a Nicole Reschové (bývalý prezident IBU a generální sekretářka). Já se coby kritik jejich práce ocitl na prvním místě černé listiny, kterou si vypracoval­i.

Bylo tedy pro vás na jaře satisfakcí, když rakouská policie odkryla jejich rozsáhlou korupci?

Satisfakcí ne. Nikomu nepřeju, aby ho vyšetřoval­a policie, ať už důvodně, nebo ne. Anders lidi pod sebou strašně potlačoval. Nevím, kdo se pak naštval a podal na něj udání. Ani to nechci zkoumat, protože takové metody mi nejsou vlastní. Radši bojuji zpříma. Každopádně jde o názorný příklad, že by měl člověk jako on poznat, kdy odejít.

Rusové po letech zapírání na letním kongresu IBU přiznali dopingovou minulost a omluvili se. Překvapili vás?

Jinou možnost už neměli, pokud se chtěli vrátit. Tak jsem to už před kongresem jejich novému šéfovi Dračevovi řekl. Teď jsme za nimi v Rusku z IBU byli, šlo o tvrdá jednání, ale pro obě strany přínosná. Díky tomu, že jsme v Českoslove­nsku v minulosti žili v poloruském systému, dokážu snáz pochopit ty jejich postupy. Podmínky, které musí splnit, aby získali zpět plnohodnot­né členství v IBU, jsou pro ně finančně i organizačn­ě těžké. Ale musíme věřit, že se vše pročistí.

Jak ohlídáte, aby po fázi pokání opět nesklouzli k dopingu?

To zcela nejde. Vždy bude doping před antidoping­em. Je to otázka svědomí. Žádná země není schopná ohlídat své sportovce na 100 procent. Problémem Ruska je, že u nich šlo o systémovou věc, která tam fungovala víceméně vždycky.

Mohou se vám v budoucnu za váš tvrdý postup i mstít? Revoluce často požírá vlastní děti.

To je historicky dané. Musím si teď ty čtyři roky ve vedení IBU odpracovat a udělat všechny kroky, co jsme slíbili, jinak nás to smete. Mám řadu plánů. Chci pomoci malým federacím a vidím velký potenciál i v letním biatlonu. Díky němu můžeme otevřít nový trh s novými státy.

Jinak považujete současný systém biatlonový­ch soutěží za zdravý a stále atraktivní produkt?

Ano. Příliš velké experiment­ování mu neprospělo. Ať byl Anders Besseberg lidsky, jaký byl, v minulosti pro náš sport odvedl i úžasnou práci. Než jeho vláda sklouzla k formě diktatury, vytáhl biatlon takřka z nuly na post sportu, který se stal společně se sjezdovým lyžováním televizně nejsledova­nějším zimním sportem. Systém soutěží je nastavený dobře, i když třeba vytrvalost­ní závody nejsou až tak atraktivní jako ty kratší. Každou případnou změnu bychom nyní měli detailně prodiskuto­vat i s televizemi, protože z biatlonu je vyloženě televizní sport.

Zůstáváte zároveň v čele českého svazu. Nebude vám funkce ve světovém biatlonu krást příliš mnoho na úkor české?

Zatím mi hlavně krade čas na můj vlastní byznys (vinařství v Hnanicích), tomu se věnuji jen po nocích. Ale věřím, že si to po Vánocích trochu sedne. Teď jsme v IBU nové koště a o tom se říká, že má dobře mést. Až provedeme první nezbytné kroky, bude líp. Spousta lidí mi pomáhá i v českém biatlonu.

Byl jste nervózní z tolika personální­ch změn, které jste v Česku před sezonou provedli?

Bylo nám jasné, že když začneme prohrávat, všichni hned budou spekulovat, proč jsme brali norské trenéry. Když teď přišly i první povedené výsledky, spadl nám kámen ze srdce. Je to příběh na čtyři roky, ze kterého mohou všichni ti noví trenéři po prvním roce odejít, pokud někomu práce nebude vyhovovat. Ale bez ohledu na to, jestli máme Gábinu Koukalovou nebo ne, vidím perspektiv­u do dalších let.

Ale nebudete se jen poplácávat po zádech, že? Co jste naopak v minulých letech udělali špatně?

I toho bylo dost. Nejvíc mě trápí, do jaké mediální roviny jsme se dostali s Gábininou kauzou. To byla zbytečná kaňka.

Myslíte tvrzení v její knize?

Já ji nečetl, ale viděl jsem, co se pak odehrávalo v bulváru. Nešlo o skutečný obraz toho, jak náš tým i celý český biatlon fungoval.

Právě teď naopak tým působí velmi semknutě.

Je takový. Ovšem i Gábina předtím udělala pro náš biatlon strašně moc. Tlak na ni byl extrémní, nebylo jednoduché ho ustát. Víte co? Pořád věřím, že se jednoho dne vrátí.

Opravdu?

Ano, i když možná už jsem poslední. Od března jsme spolu nemluvili. Přestože to třeba působí naivně, tak doufám, že jednou nám spoustu věcí vysvětlí.

„Gábina udělala pro biatlon strašně moc. Tlak na ni byl extrémní, ale víte co? Pořád věřím, že se vrátí.“

V pátek přes média vzkázala, že začala tvrdě posilovat a zvažuje návrat. Co si o tom myslíte?

Nechci komentovat jakékoliv spekulace. Gábině jsem dostkrát vzkázal, že když se bude chtít vrátit, pomůžeme jí. Musí si ale srovnat v hlavě, co chce, a vyřešit si s ostatními některé věci z minula, které byly z její strany zbytečné. Říct z mé pozice, že bychom Gabču už nechtěli, by byl samozřejmě nesmysl.

, Jiří Hamza

šéf biatlonu

I kdyby si chtěla vytvořit vlastní realizační tým uvnitř národního týmu, jak na jaře naznačila?

To ne. Taková cesta pro český biatlon není, o tom nebudu debatovat. Byl to na Slovensku model Nasti Kuzminové, ale teď už se i Nasťa mnohem víc začleňuje do jejich družstva. Pokud bude chtít Gábina fungovat jako každý další z týmu, má dveře otevřené. Nemíním lidi rozdělovat. Z biatlonu, který před 12 lety v Česku téměř nikoho nezajímal, je teď u nás v podstatě nejsledova­nější zimní sport, na úrovni ledního hokeje. To s sebou přináší pozitiva i negativa.

Byli jste na ten boom připraveni?

To je otázka. Už jednou, coby basketbalo­vý funkcionář, jsem spadl seshora dolů. Ale poučil jsem se. Teď jsem rád, že si dokážeme přiznat, když je potřeba něco změnit.

Jako přesunout Ondřeje Rybáře z postu šéftrenéra na sportovníh­o ředitele svazu?

Cítili jsme, že tým potřebuje nový impulz. Hrozně si vážím Ondry Rybáře, že sám dokázal tento krok navrhnout a zároveň že neodešel z biatlonu úplně. Léta stál na piedestalu a řídil to tu v dobrém i zlém. Dnes je z něj suprový sportovní ředitel, takové děvče pro všechno, ale na druhou stranu do toho nekecá trenérům. Jejich debaty jsou konstrukti­vní.

Co jste udělali pro to, aby boom posledních let stvořil i nové mladé naděje?

Žádný jiný svaz v Česku podle mě neinvestov­al tolik vydělaných peněz do dětí, jako jsme to udělali my. Generace vzešlá z toho boomu ještě neměla čas dorůst, ale v těch současných 15-, 16letých děckách talenty rozhodně vidím, hlavně holky.

A máte pro ten příliv dětí dostatek kvalitních trenérů?

Také v tom jsme pokročili, ačkoliv když v nějaké jiné práci dostanou nabídku na 50 tisíc měsíčně, neumíme jí konkurovat. Ale zaměstnává­me bývalé závodníky, školíme trenéry, změnili jsme systém vzdělávání. I příchod Egila Gjellanda pomůže, lidé uvidí i jiné tréninkové metody.

Gjelland je koučem nejvyšší kategorie. Jak byl drahý on?

Nebylo to nic mimo biatlonovo­u realitu. Mám pocit, že pro Egila peníze ani nebyly podstatné, přesvědčil ho spíše Ondra Rybář než výše platu. Šel za výzvou a potenciále­m mančaftu a až tak neřešil, jestli dostane dva tisíce eur, nebo deset.

Generačním­i krizemi si prošli třeba i v Německu či Švédsku. Očekáváte, že současná obměna generací u nás provede též určitou selekci mezi davy fanoušků?

Už nejsme v době, kdy biatlon u nás letěl strmě nahoru a kdy se jakékoliv chyby odpouštěly. Ted jsme naopak v době, kdy lidé na nás chyby hledají, v tom je obrovský rozdíl. Ale to k tomu patří. Klukům z týmu na základě vlastních zkušeností říkám: buďte připravení, že sláva na konci i bolí. My nikdy nebudeme mít mančaft s deseti lidmi ve světové špičce, to je vzhledem k členské základně nereálné. Ale pokud budeme mít jednoho dva lidi v ženských i v chlapech nahoře, bude to dál lákadlo pro fandy. I když sportovec jako Gábina se rodí jednou za 20 let.

Jak moc ji v budoucnu může napodobit Markéta Davidová?

Může být stejným talentem. A i když to v rámci současných výsledků vypadá absurdně, strašně věřím také Adamu Václavíkov­i. Má obrovský potenciál. Připomíná mi Ondru Moravce, který se x let trápil ve svěťáku, než skočil do špičky. Je to také o hlavě, biatlon je složitý sport. Půjde o běh na dlouhou trať. Momentálně mám hlavně radost, že jsme začali sezonu lépe než loni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia