MF DNES

Cirkus bude. I se zvířaty

Bez cvičených zvířat by cirkusy ztratily smysl, míní ministr zemědělstv­í Toman. Postavil se proto proti zákazu drezury.

- Petr Kolář Dominika Hromková

Jak hlásá název českoslove­nské filmové komedie z roku 1954, cirkus přece jen bude. Navíc nejspíš i nadále se zvířaty, takže v něm dál bude moci vystupovat třeba šest medvědů s Cibulkou.

Ministerst­vo zemědělstv­í přitom už chystalo novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, která by vystupován­í a drezuru zvířat v cirkusech zcela zakázala. Nejspíše nezakáže. Ministr zemědělstv­í Miroslav Toman totiž podle informací MF DNES „zařadil zpátečku“.

Toman má totiž na věc spíš opačný názor než aktivisté bojující za to, aby v cirkusech nemohla zvířata vystupovat vůbec.

„Ministr vnímá, že v zemi románů jako Cirkus Humberto mají cirkusy svoji tradici. V soukromých hovorech se vždy táže, na co by kdo chodil do cirkusů, kdyby v nich nebyla zvířata,“popsal blízký zdroj z Tomanova okolí. O záměru zaměstnanc­ů svého resortu ohledně cirkusů se prý Toman dozvěděl později. Údajně ho to docela rozzlobilo. „Zároveň si je ale vědom, že jde o citlivou věc. Ať rozhodne jakkoli, vždy si proti sobě někoho poštve: buď bojovníky za práva zvířat, anebo cirkusáky a jejich příznivce,“dodal zdroj blízký ministrovi.

Nové označení pro drezuru

Na ministerst­vu zemědělstv­í se proto začal v tichosti rodit plán, jak vystupován­í zvířat zachovat. „Cirkusy by byly z novely zákona na ochranu proti týrání vyňaty. Upravovala by je nejspíš vyhláška. V té by se kromě jiného psalo, že jde o ‚předvádění zvěře‘, a nikoli o ‚drezuru zvěře‘,“popsal zdroj MF DNES. „Zároveň by každý cirkus musel získat licenci, aby mohl zvířata předvádět. Ta by zahrnovala přísná pravidla pro jejich chov, drezuru a vystupován­í a byla by kontrolová­na. Jestliže by cirkus předpisy splnil, mohl by dál fungovat i se zvířaty. Pokud by byly problémy, o licenci by přišel a tím de facto skončil,“dodal člověk blízký ministru Tomanovi.

Popsaná varianta je jednou z těch, se kterými nyní na ministerst­vu pracuje expertní tým, jenž se sešel už dvakrát. Za měsíc by se jeho členové – tedy zástupci ministerst­va zemědělstv­í i životního prostředí, Ústřední komise pro ochranu zvířat i samotných cirkusů – měli sejít znovu. Do té doby nechce Miroslav Toman věc nijak komentovat. „Jsem rád, že probíhá komunikace mezi všemi zaintereso­vanými stranami a věřím, že nalezneme co nejlepší řešení s ohledem na zdraví zvířat,“sdělil včera Toman MF DNES. Poslední slovo nicméně bude mít on.

Podporu cirkusu se zvířaty vyslovili i veterináři. Komora veterinárn­ích lékařů v listopadu odeslala ministrovi zemědělstv­í otevřený dopis. V něm vyjádřila stanovisko, že nevidí důvod k plošnému zákazu využívání exotických zvířat v cirkusech.

„Dnešní cirkus je zcela odlišný od antického cirku, kde běžně přicházeli o život lidé i zvířata; dnešní kráva je celkem odlišná od dřívějšího pratura. Stejně tak velká šelma chovaná po více generací v zajetí vykazuje odlišné vlastnosti od jedince téhož druhu žijícího v savaně,“vysvětluje prezident komory Karel Daniel. „Zvířatům využívaným v cirkusech a jim podobných zařízeních bývá naopak věnována větší péče a mívají lepší životní podmínky než zvířata, která nejsou běžně předváděna,“doplňuje s tím, že v dnešní době je chov exotických zvířat striktně kontrolová­n.

Jeho přesvědčen­í podporují i čísla Státní veterinárn­í správy, která cirkusy kontroluje. Loni z 39 cirkusů našli problém u sedmi. Letos byli na kontrole u 35 cirkusů a závadu objevili ve 13 případech. „Zjištěné závady jsou však z velké většiny administra­tivního charakteru, jako například neoznámení konání veřejného vystoupení, nevedení dokumentac­e a podobně,“podotýká mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Vorlíček.

Tygří jatka

Ochránci zvířat však argument o striktní kontrole cirkusů odmítají. „Kdyby to byla pravda a neexistova­ly by mezery v legislativ­ě, Česká republika by si neudělala ostudu na mezinárodn­ím poli kauzou tygřích jatek,“odkazuje David Gardáš z organizace Svoboda zvířat na případ z letošního července.

Policisté tehdy nalezli v Zooparku Bašť u Prahy tělo čerstvě usmrceného tygra, tygří kůže a 20 zmražených těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. Policie následně obvinila zakladatel­e zooparku Ludvíka Berouska staršího ze slavné cirkusácké rodiny, který měl mrtvé tygry prodávat Vietnamci, jenž maso, kosti a další části dál distribuov­al.

Právě tato kauza z léta otevřela diskusi, jestli zvířata v cirkusech zakázat, nebo ne. Organizace Svoboda zvířat předala Tomanovi petici. Požadují v ní zákaz využívání volně žijících zvířat v cirkusech. Podepsalo ji téměř 14 tisíc lidí a připojilo se k ní 44 organizací na ochranu zvířat a životního prostředí.

Navíc podle průzkumu veřejného mínění agentury Focus z letošního září je pro přijetí takového zákona 74 procent dotazovaný­ch.

Jasněji po Novém roce

Ministr Toman na to konto zřídil zmiňovanou expertní skupinu. Jejími členy jsou i zástupci cirkusů. „Já a Hynek Navrátil z cirkusu Humberto jsme jejími členy. Měli jsme zatím dvě jednání, ale dohodli jsme se, že nebudeme poskytovat žádné informace, dokud nedojdeme k nějakému závěru. Jasněji by mohlo být po Novém roce,“sdělil stručně Jiří Berousek mladší, ředitel Národního cirkusu Originál Berousek.

S Ludvíkem obviněným v kauze tygřích jatek příbuzný je, tvrdí však, že jejich cirkus se zooparkem v Bašti nemá nic společného a že oni tygry nechovali.

Jednání ministerst­va zemědělstv­í se zástupci cirkusů však v minulém týdnu rozčililo aktivisty.

„Zatímco cirkusy měly na jednání skupiny své zastoupení, ochránci zvířat nikoli. Nikdo nás s nabídkou s účastí ve skupině neoslovil, ačkoli se tématu zvířat v cirkusech podrobně věnujeme a máme problemati­ku včetně vědeckých studií zmapovanou,“uvádí Svoboda zvířat. Podle ministerst­va jsou jim však názory této organizace známy z připomínek k novele zákona. „Širší názorovou platformu navíc v pracovní skupině reprezentu­je Ústřední komise pro ochranu zvířat, která je poradním orgánem ministra zemědělstv­í a je složená z odborníků, kteří se zabývají ochranou nebo chovem zvířat,“reagoval na stížnosti aktivistů mluvčí ministerst­va Vojtěch Bílý.

Policisté tehdy nalezli v Zooparku Bašť u Prahy tělo čerstvě usmrceného tygra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ilustrační foto: Profimedia.cz
Ilustrační foto: Profimedia.cz
 ?? Foto:Profim edia.cz ??
Foto:Profim edia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia