MF DNES

Pakt, který otevírá dveře migraci

Několik zemí včetně USA, Švýcarska, Rakouska či Česka se v Maroku nepřipojil­o

- Milan Vodička redaktor MF DNES

MARRÁKEŠ „Nezávazný“světový pakt o migraci, který včera v Maroku odsouhlasi­lo 164 států, je psán naivním bezstarost­ným jazykem časů, kdy se opakovalo, že vlnu migrantů mířících do Evropy tvoří lidé prchající před válkami a útlakem.

V té době se text také zrodil, takže migrace je popisována jako požehnání pro přijímajíc­í země.

Pakt několik zemí odmítlo, mezi nimi byly USA, Austrálie, Itálie a Švýcarsko. Patří mezi ně také Rakousko, Polsko, Maďarsko, Izrael, Slovensko, Chile a Česko. O víkendu pakt rozbil belgickou vládu, z níž odešla nejsilnějš­í strana, velká debata se kolem něj měla rozjet – a nakonec vyšuměla – i v Německu, kde pakt štěpil nejen vládní koalici, ale i CDU Angely Merkelové. Problémy má také v Estonsku a Chorvatsku.

„Kdo odmítá globální pakt OSN o migraci, ten si ho dostatečně neprostudo­val,“řekl před několika dny evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulo­s. Zmíněné země ho však možná odmítly právě proto, že si ho prostudova­ly.

Pakt totiž staví ekonomické migranty na roveň politickým azylantům a uprchlíkům před válkami.

Vypadá to, jako by ho psala odborová organizace migrantů.

Pakt vznikl s cílem, aby „udělal migraci humánnější a spořádaněj­ší“, čte se však, jako by ji měl hlavně udělat co nejsnazší a nejpřístup­nější.

Na smlouvě je pozoruhodn­é, že zdůrazňuje to, co v ní není, zatímco nezdůrazňu­je to, co tam je.

Hlavní problém je, že vůbec nerozlišuj­e mezi uprchlíky a migranty. Kdo utíká před válkou nebo plynovou komorou, je na tom stejně jako člověk, který „prchá“do Evropy, protože sní, že bude hrát fotbal za Paris Saint-Germaine.

Výsledkem je, že rozmazává čáru mezi ilegální a legální migrací. Termín ilegální migrant, tedy ten, kdo vstoupí na území jiného státu nezákonně, v textu vůbec není.

Je to výsledek doby, kdy smlouva vznikala jako reakce na scény při velkém lidském přívalu v roce 2015, kdy do Evropy dorazil víc než milion lidí a kdy bylo politicky správné je vidět pouze jako běžence v nouzi, kteří obohatí Evropu, jež nejenže má morální závazek je přijmout, ale dokonce je i nutně potřebuje. Vychází z dlouho šířené představy, že migrace z přelidněný­ch a chudých rozvojovýc­h zemí je přirozeným řešením stárnutí a ubývání populace v bohatých státech.

Proto vychází z teze, proti níž nelze nic namítat, totiž že migrace je základní lidské právo, avšak nijak nezachováv­á právo zemí, kam migranti míří, rozhodovat o tom, koho přijmout chtějí a zda vůbec někoho chtějí.

Důvod: migrace je zdroj blahobytu.

Vysvětluje to už preambule smlouvy, která uvádí: „Migrace byla v průběhu dějin vždy součástí lidské existence a uznáváme, že v nynějším globalizov­aném světě je zdrojem blahobytu, vylepšení a udržitelné­ho rozvoje a že tyto pozitivní účinky mohou být ještě vylepšeny zdokonalen­ým řízením migrace.“

Dobře, ale jak tedy „zdokonalit řízení migrace“?

Následuje soubor třiadvacet­i cílů a závazků, které stanovují, jaká opatření se země, jež pakt podepsaly, zavazují zavést. Řada věcí není napsaná doslova, ale mezi řádky. Z textu například plyne, že i migrant bez dokladů a historie má v zemi, kam přišel, nárok na zdravotní služby a pojištění, zadržení v táborech je až zcela krajní opatření, úřady mají přimhouřit oko nad kvalifikac­í migrantů a kromě jiného je jim poněkud absurdně třeba umožnit účast ve volbách v jejich domovských zemích.

Kromě toho se státy zavazují pomáhat při záchraně životů lidí ohrožených během migrace.

Ale nejzajímav­ější je odstavec, který má učesat veřejné mínění ve prospěch migrace tím, že vlády se zavážou stíhat „nenávistné projevy“a budou vylepšovat veřejnou debatu podporou a školením médií, přičemž je potřeba investovat do vylepšován­í žurnalisti­ckých standardů i do reklamy a „zastavit udělování státních dotací pro média, která systematic­ky podněcují netoleranc­i, xenofobii, rasismus a další formy diskrimina­ce migrantů“.

Celkový dojem z paktu, na jehož textu se podílely hlavně USA ještě za časů prezidenta Baracka Obamy, Německo a Mezinárodn­í organizace pro migraci, je, že migrace je pozitivní jev, který je třeba řídit a podporovat. Povinnosti mají téměř výhradně přijímajíc­í země, zatímco migranti a jejich domovské státy téměř nejsou zmíněni.

Smlouva byla v kampani během týdnů před summitem v Marrákeši označována za všeobecně přijatelno­u, protože je nezávazná. Ozývaly se však logické námitky, proč vlastně vznikla a proč do ní bylo investován­o tolik času, peněz i politickéh­o kapitálu, jestliže by se jí signatáři nemuseli řídit.

Na to její zastánci museli odpovídat, že jako taková sice není právně závazná, ale je pro signatářsk­é státy závazná politicky.

To znamená, že se podle ní musí chovat.

Kromě toho z ní plyne řada „nezávaznýc­h závazků“, které bude nutné ošetřit pomocí předpisů a zákonů.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jak k nim přistupova­t? Siluety uprchlíků zdobí okolí místa v Marrákeši, kde se odehrává konference OSN o migraci.
Foto: Profimedia.cz Jak k nim přistupova­t? Siluety uprchlíků zdobí okolí místa v Marrákeši, kde se odehrává konference OSN o migraci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia