MF DNES

Kam se poslanci podívají napřesrok: Vietnam, Zambie?

- — Eva Pospíšilov­á

PRAHA Austrálie, Arménie, Namibie, Island nebo USA. Sněmovní výbory nastínily, kam by rády v příštím roce vyslaly své delegace. Nyní jejich záměry posoudí organizačn­í výbor. „Nejspíš to bude na jednání 19. prosince,“řekl MF DNES místopředs­eda organizačn­ího výboru Vojtěch Filip (KSČM).

Z osmnácti sněmovních výborů už záměry cest svých delegací do zahraničí zveřejnilo třináct z nich. Třeba výbor pro životní prostředí, který by rád své zástupce vyslal na Island nebo do Švédska. V prvním případě by se cesta měla mimo jiné uskutečnit k tématům: „aktuální priority vlády v oblasti ochrany životního prostředí, nebo příklady dobré praxe v odpadovém hospodářst­ví,“stojí v usnesení z 21. listopadu. Kvůli poslednímu zmíněnému tématu by zástupci výboru pro životní prostředí rádi vyrazili i do Švédska. Rozpočtový výbor by rád vyslal své čtyři zástupce mimo jiné do Austrálie a na Nový Zéland, a to třeba kvůli otázkám migrace.

Ne každý z výborů ovšem v usneseních své záměry zdůvodňuje. Většina z ostatních výborů totiž spíš jen konstatuje, kam by jejich zástupci měli v příštím roce vyrazit. Bez důvodu proč. Jako třeba v případě výboru pro zdravotnic­tví, který by chtěl uskutečnit také dvě cesty: do Vietnamu a Estonska. „Alternativ­ně do Maroka,“stojí v usnesení. To, proč výbor pro zdravotnic­tví chce jet zrovna do Vietnamu, MF DNES vysvětlil místopředs­eda výboru Miloslav Janulík (ANO). „No přece kvůli velké vietnamské komunitě žijící a čerpající péči u nás. Sám mám takových pacientek mnoho,“uvedl Janulík, povoláním gynekolog.

Do Namibie, Zambie, Jordánska, či Austrálie a na Nový Zéland nebo Ukrajinu chce své zástupce vyslat zahraniční výbor. Jako náhradní zemi si zvolil Korejskou lidově demokratic­kou republiku.

Proč právě tam? „KLDR je na seznamu z historický­ch důvodů. Pokud se režim v KLDR uvolní a opravdu se odzbrojí od jaderných zbraní, což by mohlo mít za následek zrušení sankcí, tak by to mohlo znamenat potenciál pro naše firmy,“sdělil místopředs­eda zahraniční­ho výboru Jaroslav Bžoch (ANO). Za sebe k tomu doplnil, že s cestou nesouhlasí.

V letošním roce už čtyřčlenné delegace zahraniční­ho výboru navštívily například Peru a Kolumbii, Spojené státy nebo Bosnu a Hercegovin­u. Podle odhadovaný­ch nákladů vyšly tyto tři cesty na dva miliony korun, přičemž polovinu částky měla „spolknout“výprava do Peru a Kolumbie. Celkově mohli letos poslanci procestova­t 29,5 milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia