MF DNES

Pití alkoholu stojí miliardy

-

Průměrná spotřeba je 14,4 litru čistého alkoholu na osobu ročně. Rizikově pije v Česku kolem 900 000 lidí. A užívání alkoholu vyjde stát na 59 miliard korun ročně. To je zhruba 1,25 procenta hrubého domácího produktu.

Vyplývá to ze studie Institutu pro zdravotní ekonomiku. Odborníci kromě zdravotníc­h nákladů do zmiňované sumy zahrnuli i ztrátu produktivi­ty, předčasná úmrtí nebo kriminalit­u a dopravní nehody.

Například náklady za jednotlivá onemocnění studie vyčíslila následovně – poškození jater stojí asi 4,8 miliardy korun, léčba závislosti na alkoholu kolem 1,6 miliardy, vysokého tlaku přibližně 1,35 miliardy korun. S alkoholem souvisí také úrazy, některé druhy nádorů nebo duševních poruch.

Zmiňovaná předčasná úmrtí způsobená alkoholem stojí asi 5,6 miliardy korun ročně. Spojeno s alkoholem je v Česku přibližně každé 20. úmrtí.

„České výsledky vyšly v souladu se zahraniční­mi studiemi, které obvykle hovoří o 1,5 procenta HDP,“ uvedl jeden ze zpracovate­lů studie Tomáš Mlčoch. Studii si objednal Úřad vlády.

Podrobnějš­í výsledky budou zveřejněny koncem ledna. Vybraná spotřební daň pokrývá jen necelou desetinu ročních nákladů, proto jako jedno z opatření pro snížení spotřeby alkoholu navrhli odborníci její zvýšení. Navýšení ceny alkoholu o deset procent podle studií vede ke snížení spotřeby asi o čtyři procenta. Dalším z opatření pro snížení spotřeby je zákaz či omezení reklamy. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia